Holocaustherdenking weer met publiek

Holocaustherdenking weer met publiek

Op de laatste zondag van januari vindt in Nederland de Nationale Holocaust Herdenking plaats. Voor het eerst sinds de coronaperiode is er weer publiek aanwezig. Ook begint de stille tocht naar het Amsterdamse Wertheimpark weer als vanouds in het stadhuis. De NOS wijdt er twee uitzendingen aan: een rechtstreeks verslag overdag en een uitgebreide terugblik in de vooravond. De presentatie van beide programma’s is in handen van Rob Trip.

Bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ van Jan Wolkers worden kransen gelegd. Ook zijn er toespraken van Holocaust-overlevende Joop van der Starre, voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité, burgemeester Halsema en namens de jongeren Boaz Blokhuis. Zigeunerorkest Brandt en Maarten Peters verzorgen de muziek.

In de avonduitzending wordt niet alleen teruggeblikt op de herdenking in het Wertheimpark, maar ook op het Theatre of Remembrance en de ‘theatrale route’ die jongeren, aansluitend aan de herdenking, lopen naar het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat.

In beide uitzendingen is aandacht voor de gebeurtenissen rond Het Apeldoornsche Bosch, een Joodse inrichting voor geestelijke gezondheidszorg. In 2023 is het 80 jaar geleden dat de instelling op last van de Duitse bezetter werd ontruimd. Meer dan 1300 patiënten en verzorgenden gingen per trein rechtstreeks naar Auschwitz, waar ze direct na aankomst werden vermoord. Het is de enige deportatie die uit Nederland vertrok waarvan geen transportlijst bestaat. Daarom wordt nog altijd onderzoek gedaan naar wie de slachtoffers precies waren.

NOS Nationale Holocaustherdenking 2023
Zondag 29 januari
11.05-12.30 uur, NPO 1
17.45-18.11 uur, NPO 2


De Nationale Holocaust Herdenking sluit aan bij de internationale Holocaust Memorial Day op 27 januari. Op die dag in 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In 2005 stelden de Verenigde Naties 27 januari in als wereldwijde herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden.
Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting zes miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova’s Getuigen en andere vervolgden omgebracht door de nazi’s. Van alle concentratie- en vernietigingskampen werden in Auschwitz de meeste mensen vermoord. Auschwitz is daardoor uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd.


Foto: het monument ‘Nooit meer Auschwitz’ (ANP)

Deel dit artikel