Jeroen Pauw naar aardbevingsgebied Turkije

Jeroen Pauw naar aardbevingsgebied Turkije

In februari werden Turkije en Syrië getroffen door enkele verwoestende aardbevingen. Ruim 50.000 mensen kwamen om; de schade loopt in de vele miljarden. Kort na de ramp werd een nationale Giro 555-actie georganiseerd, die tot nu toe ruim 120 miljoen euro heeft opgeleverd. Jeroen Pauw doet verslag vanuit het rampgebied en kijkt hoe de hulp wordt besteed.

Jeroen Pauw reist naar de zwaargetroffen gebieden in en rond Antakya, Gaziantep en het grensgebied met Syrië en laat zien hoe de wederopbouw vordert en waaraan het hulpgeld is uitgegeven.

Ook praat Pauw met vertegenwoordigers van de bij de SHO aangesloten hulporganisaties en met bewoners. Die laatsten hebben te kampen met zware lucht- en watervervuiling door het vele verontreinigde stof dat van de enorme open stortplaatsen van aardbevingspuin afwaait. Ook vertrouwen de mensen hun eigen huizen niet: na de aardbevingen zijn ze vaak instabiel en de angst is dat ze zullen instorten door de kleine aardschokken die in het gebied gebruikelijk zijn. En dan staat ook een koude winter voor de deur.

Pauw in Turkije
Maandag 11 december, 21.30-22.20 uur, NPO 1 (en wereldwijd via BVN)


Foto: de getroffen stad Antakya na de ramp (ANP)

Deel dit artikel