Johan Cruijff 75 jaar

Johan Cruijff 75 jaar

Op 25 april zou Johan Cruijff, Nederlands beste voetballer ooit, 75 jaar zijn geworden. De NOS staat tussen 14 april tot en met zijn geboortedag, 25 april, op verschillende manieren (online, met een televisiedocumentaire en een podcast-serie) stil bij dat feit. Centraal staat wat we nog niet wisten over de legendarische nummer 14.  

14 ‘onbekende’ Cruijff-fragmenten op NOS.nl en NOS-app
Op 14 april trapt NOS.nl af om ’s lands grootste voetballer aller tijden te eren. Uit de de krochten van het archief zijn 14 ‘onbekende’ Cruijff-fragmenten opgediept. Op weg naar 25 april worden deze verhalen op een interactieve manier gepubliceerd op NOS.nl en in de NOS-app.  

In een van deze fragmenten is een gesprek te zien met oud-teamgenoot Thomas Rongen over Cruijffs tijd in Amerika. Ook wordt het verhaal verteld achter de jeugdbeelden van Cruijff in Betondorp, die voor de gelegenheid speciaal zijn ingekleurd.

NOS Studio Sport Special: Johan Cruijff 75
In een speciale uitzending op zaterdag 16 april laat NOS Studio Sport uniek filmmateriaal zien, met zwart-wit beeld dat speciaal voor deze uitzending is ingekleurd. Zo wordt een nieuw licht geworpen op Cruijffs jaren als voetballer.

Zo komt de krulbal van Johan Cruijff tegen FC Den Haag in 1972 – door speciale technologie ingekleurd – nog meer tot leven. Verder komen er beelden voorbij die niet bij het grote publiek bekend zijn. Waaronder een ontmoeting tussen Cruijff en een jeugdige Erik ten Hag, de huidige trainer van Ajax.
NOS Studio Sport: Johan Cruijff 75
Zaterdag 16 april 22.20 uur, NPO 1

Podcast Andere Tijden Sport: De Onbekende Cruijff
Johan Cruijff. Een man met vele kwaliteiten en vele gezichten. Maar weinig bleef onbekend in zijn leven. Of toch niet? In de vierdelige podcast ‘De Onbekende Cruijff’ brengen de makers van Andere Tijden Sport een aantal minder bekende kanten uit het leven en de voetbalcarrière van Cruijff voor het voetlicht. Wat gebeurde er bijvoorbeeld tijdens de overval op de familie Cruijff in Barcelona in de jaren zeventig? En hoe zat het met het uitstapje van Cruijff naar Feyenoord?

De vier afleveringen worden voorafgegaan door een zogenaamde “nulde aflevering”. Daarin staat Tom Egbers, die elke afzonderlijke aflevering ook inleidt, stil bij zijn eigen ervaringen en ontmoetingen met Johan Cruijff. Ze werkten een aantal jaren samen bij de NOS, waar Cruijff de wedstrijden van de Champions League en het Nederlands elftal analyseerde. Tom Egbers maakte hem dan ook mee achter de schermen en leerde Cruijff op die manier van heel dichtbij en persoonlijk kennen.
Andere Tijden Sport: De Onbekende Cruijff (NTR/NOS/Radio1 Podcast)
Vierdelige podcastserie, maandag 25 april online

Foto: ANP

Deel dit artikel