Kijkcijferrecord voor Koningsdag-verslag

Kijkcijferrecord voor Koningsdag-verslag

De live-uitzending van de viering van Koningsdag in Zwolle heeft gisteren 3,3 miljoen kijkers getrokken. De uitzending staat daarmee op nummer 1 in de kijklijst van de Stichting KijkOnderzoek. 

De afgelopen 15 jaar werd de uitzending nooit door meer kijkers gevolgd. Vorig jaar keken ruim 2,5 miljoen mensen naar de viering van Koningsdag in Dordrecht.

Het slechte weer zou een oorzaak kunnen zijn van dit hoge kijkcijfer, denkt Paul Hek, kijkcijferexpert bij de NOS. “Overdag televisie kijken is altijd onderhevig aan het weer en gisteren was het een uitgelezen dag om voor de tv te zitten. Dan haal je prachtige cijfers.”

“Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie uitzending, een beetje traditie. Je ziet dingen die je anders niet vaak ziet, het koningshuis van dichtbij bijvoorbeeld”, zegt Hek. “Dat geeft nog eens een extra boost aan de kijkcijfers.”

Ook de journaals met verslagen van Koningsdag in Zwolle leverden veel kijkers op. Het NOS-bulletin van 13.00 uur haalde 1,8 miljoen kijkers, het NOS Journaal van 20.00 uur bereikte 2,4 miljoen mensen.

Ook online waren de bezoekcijfers hoger dan vorig jaar. Via de site zijn alle artikelen, video’s, liveblogs
en livestreams ruim 240.000 keer bezocht. De berichtgeving rond Koningsdag via de app werd ruim 540.000 keer bezocht. Op Facebook was Koningsdag bij de NOS ook uitgebreid te volgen. Vooral het interview met de prinsesjes is op Facebook veel bekeken (573.000 weergaven) en door 90% van de kijkers helemaal uitgekeken.

Deel dit artikel