Koning bij jubileumconferentie NOS Journaal

Koning bij jubileumconferentie NOS Journaal

Koning Willem-Alexander is eregast van de conferentie ‘Journalistiek on Demand’, waarmee de NOS het zestigjarig bestaan van het NOS Journaal viert. De koning zal het slotdebat bijwonen, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

In dat slotdebat kruisen Giselle van Cann (plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws), Bert Habets (CEO van RTL Nederland) en Piet Bakker (hoogleraar Massamedia en Digitalisering) de degens over de rol van de journalistiek in de toekomst en de invloed van technologische ontwikkeling. Daarna trekt hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff – in een vraaggesprek met Rob Trip – conclusies.

Marcel Gelauff over hoe de aanwezigheid van de koning tot stand is gekomen: “We hebben de RVD begin dit jaar al benaderd en de koning uitgenodigd. Daarna is een aantal maal contact geweest en hebben we onder andere de opzet en bedoeling van de conferentie uitgelegd. Ik ben erg blij dat de koning komt. Het laat zien hoe belangrijk hij de discussie over de plaats en toekomst van de journalistiek voor de samenleving vindt.”

Het eerste NTS Journaal, de directe voorloper van het NOS Journaal, werd in januari 1956 uitgezonden. Om dat te vieren organiseert de NOS – naast de conferentie – tal van activiteiten. Zo presenteren oud-Journaalpresentatoren op 5 januari de dagjournaals, krijgt het publiek die dag op NPO 2 een unieke blik achter de schermen van het NOS Achtuurjournaal (gelijktijdig met de uitzending op NPO 1) en zijn er twee publieksevenementen in Hilversum.

Voor een overzicht van alle jubileumactiviteiten: klik hier.

Deel dit artikel