Koning en koningin voor staatsbezoek naar Oostenrijk

Koning en koningin voor staatsbezoek naar Oostenrijk

Eind deze maand brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Oostenrijk. De drie dagen die het bezoek duurt zijn gevuld met vele bezoeken, trips, gesprekken en andere activiteiten. Centraal staan de thema’s duurzame mobiliteit, de verbonden samenleving en culturele uitwisseling. De NOS maakt er een samenvattende uitzending van, inclusief een gesprek met het koningspaar, die wordt uitgezonden op 29 juni op NPO 2. De presentatie is in handen van Malou Petter. Zij praat onder anderen met een Oostenrijkse royalty-watcher over de bekendheid van het Nederlandse koningshuis in Oostenrijk en of de Oostenrijkers hun eigen keizerlijk hof nog missen. Verder is een reportage te zien over belangrijke Weense plekken in het leven van keizerin Elisabeth, beter bekend van de Sissi-films.

De koning en koningin bezoeken in Oostenrijk twee steden: Wenen en Graz. In de uitbundige hoofdstad van het voormalige Oostenrijkse keizerrijk worden ze ontvangen in de Hofburg en zullen ze een krans leggen bij het Namenmonument, dat is gewijd aan de slachtoffers van de Holocaust. Verder is er een ontmoeting met onder anderen de burgemeester van Wenen. Bondspresident Van der Bellen ontvangt het paar ’s avonds in Slot Belvedere voor het traditionele staatsbanket. Op dag twee staan onder meer gesprekken met Oekraïense vluchtelingen op het programma, een tramrit en een stadswandeling. Bondskanselier Nehammer ontvangt het Koninklijk Paar in het Naturhistorisches Museum en ’s avonds is er een concert van het Nederlands Kamerkoor.

Op de laatste dag gaat de reis – samen met de bondspresident en zijn vrouw – per trein naar Graz. In de tweede stad van het land is fietsbeleid ontwikkeld met behulp van Nederlandse expertise. Er zijn ontmoetingen met onder meer de Oostenrijkse klimaatminister en ook krijgt het koningspaar een rondleiding door een bedrijf dat groot is in duurzame mobiliteit, zoals elektrisch vervoer of vervoer op waterstof.

NOS Koningspaar in Oostenrijk
Woensdag 29 juni, 19.10-19.42 uur, NPO 2

Foto: de Hofburg in Wenen (ANP)

Deel dit artikel