Koning opent viering 75 jaar Bevrijding

Koning opent viering 75 jaar Bevrijding

Dit jaar en volgend jaar viert Nederland dat 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Zaterdag 31 augustus geeft koning Willem-Alexander in Terneuzen het startschot voor een reeks van vieringen en herdenkingen, als daar de Slag om de Schelde wordt herdacht.
 
De NOS zendt een rechtstreeks verslag uit van de viering, met onder meer aandacht voor veteranen die Nederland hebben bevrijd en een vlootschouw van marineschepen op de Westerschelde. Behalve Willem-Alexander wonen ook koningin Máxima, premier Rutte en andere leden van het kabinet de viering bij. Ook uit de voormalige geallieerde landen zijn gasten aanwezig. In de uitzending verder reportages en ooggetuigenverslagen over de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zeeland.
 
’s Avonds komen de hoogtepunten van de viering nog eens voorbij. Beide programma’s worden gepresenteerd door Herman van der Zandt.
 
De Slag om de Schelde vond plaats in 1944, in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Met de verovering van beide oevers van de Westerschelde kwam de Scheldemonding vrij en werd Antwerpen de aanvoerhaven voor de geallieerde legers. De Slag om de Schelde is minder bekend dan bijvoorbeeld de slag om Arnhem of de invasie in Normandië, terwijl deze geslaagde slag van cruciale betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland.
 
75 jaar bevrijding: Slag om de Schelde
Zaterdag 31 augustus 2019
14.30-16.00 uur, NPO 1
19.03-19.50 uur, NPO 1
Deel dit artikel