Koningsdag 2022 in Maastricht

Koningsdag 2022 in Maastricht

Voor het eerst sinds 2019 viert Nederland weer Koningsdag als vanouds, met de koninklijke familie die een route aflegt temidden van publiek. Na twee corona-edities viert koning Willem-Alexander zijn 55ste verjaardag in Maastricht, dat een uitgebreid programma heeft samengesteld over wat Zuid-Limburg te bieden heeft.  

De NOS is er overdag rechtstreeks bij met verslaggevers Malou Petter en Martijn Bink tussen de koninklijke familie en het publiek en met Jeroen Overbeek voor het commentaar. 
Aan het begin van de avond passeren de hoogtepunten de revue en praat Winfried Baijens na met gasten. Ook is er muziek, live vanuit een café in het centrum van de Limburgse hoofdstad. 
Ook op NPO Radio 1 is Koningsdag live te volgen: Simone Weimans en Roos Abelman (KRO-NCRV) presenteren een programma rechtstreeks vanuit een Maastrichts café en hebben te gast oud-gouverneur van Limburg Theo Bovens en koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen. Drie verslaggevers verslaan de gebeurtenissen langs de route. 

De route van de koninklijke familie begint met muziek op de van oorsprong Romeinse Sint Servaasbrug en voert langs de Graanmarkt en het Onze Lieve Vrouweplein naar het Vrijthof. Onderweg presenteren de zestien Zuid-Limburgse gemeenten zich, maken de koninklijke gasten kennis met het internationale studentenleven van Maastricht en met de vele culinaire geneugten die het Bourgondische zuiden van het land heeft voortgebracht. Ook krijgen ze een lesje onvervalst ‘Mestreechs’, is er plek gemaakt voor een beetje carnaval op de route en voor het rijke verenigingsleven. Overal langs de route is muziek: van de harmonieën op de brug, via de Philharmonie Zuid samen met het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve naar André Rieu, en via Beppie Kraft en Opera Zuid naar Rowwen Hèze en de Mastreechter Staar.

NOS Koningsdag 2022
Woensdag 27 april
10.45-13.16 uur, NPO 1, BVN en themakanaal NPO Politiek en Nieuws met gebarentolk
19.00-19.47 uur, NPO 1 en BVN
10.30-13.30 uur, NPO Radio 1

Foto: Koningsdag 2019 in Amersfoort (ANP)

Deel dit artikel