Koningspaar op staatsbezoek naar België

Koningspaar op staatsbezoek naar België

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van dinsdag 20 juni tot en met donderdag 22 juni een staatsbezoek aan België. In de NOS-uitzending over het bezoek staat de vraag centraal hoe goed we onze zuiderburen eigenlijk kennen: we wonen dan wel naast elkaar, en er zijn wel overeenkomsten, maar tegelijkertijd zijn er ook grote verschillen in volksaard en gebruiken. Tom Waes, de Vlaamse acteur (o.a Undercover) en presentator (o.a Reizen Waes), en VRT-koningshuisdeskundige Pascale Mertens laten hun licht daarover schijnen in gesprek met presentator Malou Petter.

Ook gaat het in de uitzending over het feit dat zowel koning Willem-Alexander als koning Filip tien jaar op de troon zit. En over de onderlinge handelsrelatie. Dat die intensief is, bewijst het gezelschap dat in het gevolg van het koningspaar mee naar België gaat: maar liefst acht ministers en een ongekend grote delegatie van ruim vijfhonderd bedrijven.

De belangrijkste steden die het koningspaar bezoekt zijn Brussel, waar het staatsbezoek begint, en Antwerpen, waar het eindigt. Met koning Filip en koningin Mathilde lopen Willem-Alexander en Máxima over de Grote Markt in beide steden, voor wat in België een ‘volksbad’ wordt genoemd – een ontmoeting met inwoners en toeristen. Ook plaatsen als Charleroi, Waterloo en Leuven worden bezocht.

NOS Koningspaar in België
Donderdag 22 juni, 19.32-19.59 uur, NPO 2


Foto: Tijdens het staatsbezoek van het Belgisch koningspaar aan Nederland in 2016 (ANP)

Deel dit artikel