Maarten van der Weijden zwemt, fietst en loopt de Elfstedentocht

Maarten van der Weijden zwemt, fietst en loopt de Elfstedentocht

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden gaat rond de overgang naar de zomer opnieuw de Elfstedentocht afleggen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Dit keer niet alleen zwemmend, maar ook fietsend en lopend. In zijn Elfstedentriatlon legt hij, met zo min mogelijk rust, 600 kilometer af. Om hem te steunen, nodigt Van der Weijden de mensen uit om een stuk van de route met hem mee te zwemmen (volgens planning de eerste vier dagen), te fietsen (de vijfde dag) en te wandelen (van de vijfde t/m de zevende dag).
De NOS en KRO-NCRV doen er multimediaal verslag van, zodat niemand ook maar een seconde van de Elfstedentriatlon hoeft te missen.

TELEVISIE
Op televisie wordt elke dag, aan het begin van de avond in een programma van ruim drie kwartier op NPO 1, verslag gedaan van Van der Weijdens vorderingen en de sfeer langs de route. Herman van der Zandt presenteert en praat met gasten die een band hebben met Friesland of die vanuit verschillende invalshoeken iets kunnen vertellen over het thema kanker. Joris Linssen maakt portretten van mensen die meedoen en heeft Hello Goodbye-achtige gesprekken met het publiek. Langs de route staat Eline de Zeeuw, elke dag vergezeld door een social influencer die een deel van de route adopteert en deelt op zijn of haar social media-account.
Van het programma is de volgende ochtend een herhaling te zien, eveneens op NPO 1.

Finish
Volgens plan komt Maarten van der Weijden zaterdagmiddag 24 juni over de finish. Als dat inderdaad zo is, dan is dat live te zien in de lopende uitzending van NOS Studio Sport (14.30-17.21 uur, NPO 1).
Maarten van der Weijden Elfstedentriatlon (NOS/KRO-NCRV)
Zaterdag 17 juni, 19.13-19.51u, NPO 1 en om 19.25 uur wereldwijd via BVN
Zondag 18 juni, 18.10-18.51u, NPO 1 en om 19.20 uur wereldwijd via BVN
Maandag 19 juni t/m zaterdag 24 juni, 19.00-19.50u, NPO 1 en om ong. 19.15 uur wereldwijd via BVN

ONLINE
Van 18 t/m 24 juni is op het YouTube-kanaal van NPO 3 dagelijks een aflevering te zien waarin zeven influencers (onder wie Donny Roelvink, Thomas van der Vlugt en Sylvana IJsselmuiden) in een grote estafette meedoen aan de Elfstedentriatlon. Ze nemen allemaal een deel van de route voor hun rekening door mee te zwemmen, fietsen of wandelen.
In deze video-serie volgen we de estafette en daarnaast zijn portretten te zien van jonge mensen die langs de route staan, die zelf getroffen zijn door kanker of er juist van genezen zijn. Of van bijvoorbeeld een groep vrienden die samen in actie komt voor een zieke klasgenoot. Uiteraard komen in iedere aflevering ook de hoogte- en dieptepunten van de dag voorbij, met een update van de triatlontocht van Maarten van der Weijden. Ook gaan we langs bij de grappigste ludieke acties van jongeren die zich inzetten voor het goede doel. De presentatie is in handen van Danny Simons.
Verder kan de kijker met een via het YouTube-kanaal van NOS Sport zelf te bedienen 360-gradencamera elke minuut van de tocht meemaken. Met de blik gericht op Maarten van der Weijden, of naar keuze gericht op de kant van het water of de weg om te kijken hoeveel mensen hem toejuichen.

RADIO
Op NPO Radio 5 besteedt KRO-NCRV-presentator Bert Kranenbarg in zijn programma BertOp5 ruim aandacht aan de Elfstedentriatlon van Maarten van der Weijden. Vanaf maandag 19 t/m donderdag 22 juni belt Bert elke dag om 17.15 uur met presentator Joris Linssen voor een live verslag vanuit één van de elf Friese steden. Joris deelt met de luisteraar persoonlijke verhalen van mensen die een deel van de tocht meedoen en geeft een update van de route van Maarten van der Weijden. Op zaterdag 24 juni zendt BertOp5 live uit vanaf de finish in Leeuwarden. Bert Kranenbarg volgt dan samen met Henkjan Smits de laatste twee uur van Maarten van der Weijden.

BertOp5 (KRO-NCRV)
Maandag 19 t/m donderdag 22 juni, 16.00-18.00 uur, NPO Radio 5
Bertop5 live
Zaterdag 24 juni, 14.00-16.00 uur, NPO Radio 5


Foto: Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedenzwemtocht van 2018 (ANP)

Deel dit artikel