NOS Airtime voor middelbare scholieren

NOS Airtime voor middelbare scholieren

YouTube is the place to be, nu ook voor nieuwsvideo’s, door de NOS speciaal gemaakt voor middelbare scholieren van 12 tot 18 jaar, een doelgroep die nauwelijks door ons bereikt wordt. NOS Lab, aanjager van succesvolle (pilot)projecten als NOS Kort op Instagram, post iedere donderdag om 19.00 uur zo’n nieuwsfilmpje. Daarin wordt een actueel onderwerp bij de kop gepakt en uitgediept. Gisteren was dat het beeld van de levenloze driejarige Aylan, aangspoeld op een strand. Geschokte reacties, ook bij de jongeren van het Echnaton, een middelbare school in Almere. In eerdere testvideo’s ging het onder meer over zoenende mannen en de rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het is nog maar een experiment, bedoeld om uit te vinden in hoeverre jongeren het interessant vinden om te kijken en mee te doen. De filmpjes van twee à drie minuten zien er professioneel uit. Youssef Abjij van NOS op 3 en Welmoed Sijtsma van het NOS Jeugdjournaal voeren de kijker bij toerbeurt mee in hun zoektocht naar antwoorden op vragen die bij jongeren leven. Ze gaan naar de jongeren toe, of dat nou op school is, in het zwembad of op een andere locatie. Sijtsma en Abjij spreken hen op gelijkwaardige toon aan en doen hun verhaal al lopend en pratend, en zien liever af van stand-uppers zoals die vaak voorkomen in het NOS Journaal.

“Alles moet er zo naturel mogelijk uitzien want de video’s moeten niet als lesmateriaal overkomen bij de doelgroep die we vooral in het VMBO zoeken”, zegt eindredacteur NOS Jeugdjournaal Marga van Beusekom, een van de bedenkers van NOS Airtime. Regisseur Helen Kret en zij namen het initiatief tot dit project en zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor de wekelijkse video’s, die niet gebonden zijn aan een vast format. “Wij hebben diverse onderwerpen op ons lijstje staan, maar we zien natuurlijk graag dat de jongeren zelf ideeën aandragen die wij verder met hen kunnen uitwerken. Met NOS Airtime willen we een podium bieden waar jongeren zelf aan het woord komen over nieuws dat hen treft of gewoon opvalt.  Vooralsnog een keer per week, zolang de pilot loopt. Die gaan we eind december evalueren”.

Filmpjes zien? Klik hier.

Deel dit artikel