NOS Amerika Kiest: verkiezingsnacht live te volgen

NOS Amerika Kiest: verkiezingsnacht live te volgen

Op dinsdag 8 november is de ‘finale’ van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. De Amerikanen brengen die dag hun stem uit voor de nieuwe president: Hillary Clinton of Donald Trump. De NOS besteedt in de aanloop naar en op de dag van de Amerikaanse verkiezingen op alle platforms uitgebreid aandacht aan de ontwikkelingen. De verkiezingsnacht, van 8 op 9 november, is bij de NOS live te volgen op televisie en radio en via NOS.nl en NPO Nieuws. Rob Trip en Dionne Stax presenteren de negen uur durende tv-uitzending NOS Amerika Kiest vanuit de studio in Hilversum (00.00-09.00 uur, NPO 1). Lara Rense en Chris Kijne zijn live te horen op NPO Radio 1 vanuit de Melkweg in Amsterdam (00.00-06.00 uur, NPO Radio 1). In de VS verslaan de correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst de verkiezingen voor tv, radio, NOS.nl en de NOS-app.

In NOS Amerika Kiest wordt de verkiezingsstrijd gevolgd vanaf het sluiten van de stemlokalen tot de bekendmaking van de nieuwe president. De eerste uitslagen worden vanaf 02.00 verwacht. Er zijn verslaggevers in de ‘swing states’, de staten die een cruciale rol spelen omdat tot het laatste moment spannend is wie daar de overwinning behaalt.

We volgen de verkiezingsstrijd vanaf verschillende locaties, zoals het verkiezingsontbijt van de Amerikaanse ambassade in het Kurhaus. Simone Weimans is in de Melkweg bij President’s Night, een evenement met journalisten, politici en opiniemakers. In de VS is verslaggever Gerri Eickhof bij de Democraten en is Mattijs van de Wiel bij de Republikeinen. In de studio in New York spreekt Nieuwsuur-presentator Twan Huys met diverse gasten over de uitslag en wat die betekent voor de Amerikanen en voor de rest van de wereld. 

NOS Amerika Kiest
Nacht van 8 op 9 november: 00.00-09.00 uur, NPO 1

Nieuwsuur
Op 7 en 8 november komt Nieuwsuur (NOS/NTR) live vanuit de studio in New York (22.00 uur, NPO 2). De presentatie is in handen van Twan Huys. De stemming in het land wordt gepeild en er wordt vooruitgeblikt op ‘Election Day’. Met reportages en duiding van correspondent Arjen van der Horst. Op woensdag 9 november – de dag na de verkiezingen – kijkt Nieuwsuur hoe de wereld reageert op de nieuwe president. Vanuit Hilversum presenteert Mariëlle Tweebeeke, Twan Huys is nog in New York voor de laatste Amerikaanse reacties.

Nieuwsuur:
7, 8 en 9 november: 22.00-23.00 uur, NPO 2

 
Debatten Clinton-Trump live te zien
De NOS zendt de verkiezingsdebatten op 4, 9 en 19 oktober rechtstreeks uit op NPO 1 en via NOS.nl en NPO Nieuws. De debatten worden simultaan vertaald en ondertiteld.

NOS: Debatten Clinton-Trump live
4, 9, 19 oktober: 03.00-04.30 uur, NPO 1

 

NOS Election Night
In de VS zijn de stemlokalen nog open als om 00.00 uur in de (Nederlandse) nacht in de Amsterdamse Melkweg een speciale, zes uur durende radio-uitzending begint. Lara Rense en Chris Kijne brengen de eerste uitslagen en praten hierover met o.a. Amerika-deskundigen Mark Leon de Vries en Sanderijn Cels, analisten Hans Anker en Laila Frank, oud-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. Arjen van der Horst doet verslag vanuit Washington. We horen de reacties bij de Democraten en de Republikeinen en proeven geregeld de sfeer bij de President’s Night in diezelfde Melkweg.

Vanaf 06.00 uur is het de beurt aan Jurgen van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal, dat voornamelijk in het teken zal staan van de uitslag, de betekenis ervan en de eerste reacties.

NOS Election Night
Nacht van 8 op 9 november: 00.00-06.00 uur, NPO Radio 1

NOS Radio 1 Journaal
9 november: 06.00-09.30 uur, NPO Radio 1

NOS The Series
Via NOS.nl en de NOS-app word je voortdurend op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen over de verkiezingen. Verslaggever Guus Dietvorst bericht vanuit de Verenigde Staten. Daarnaast is er onlangs een nieuw online concept geïntroduceerd: NOS The Series. Een dagelijks aanbod onderscheidende video’s die de kijker helpen vanuit verschillende invalshoeken het circus rondom de Amerikaanse verkiezingen te begrijpen. Én mee te beleven. Dit zie je tot 10 november op nos.nl/the-series. Kijk voor meer informatie over dit concept op Over.nos.nl

Deel dit artikel