NOS-app beter leesbaar voor mensen met dyslexie

NOS-app beter leesbaar voor mensen met dyslexie

Sinds deze week kunnen veel mensen met dyslexie de NOS-app beter lezen. Dat komt doordat zij nu een apart lettertype kunnen inschakelen. Daardoor kunnen dyslectici de letters beter uit elkaar houden. De nieuwe mogelijkheid past in het NOS-beleid om alles wat zij maakt voor iedereen toegankelijk te maken.

Dyslexie is een lees- en spellingsstoornis op woordniveau, die niet verklaard kan worden door een probleem met leren, slecht onderwijs of een lichamelijk probleem. Zo kunnen in de ogen van dyslectici letters samenklonteren. Woorden zijn dan niet of nauwelijks te herkennen en dat maakt het lezen van een zin erg moeilijk. Om daar wat aan te doen, besloot de NOS om voor hen in de app een ander lettertype beschikbaar te stellen.

Hoe inschakelen?
Het lettertype veranderen kan op twee manieren: je klikt bovenaan een artikel het ‘aA’-symbooltje aan en kiest dan de knop ‘Optimaliseer voor dyslexie’.
Je kunt ook helemaal onderaan de voorpagina op ‘Meer’ klikken. Dan kun je – opnieuw onderaan – op ‘Instellingen en info’ klikken. En dan, onder ‘Weergave’ op ‘Optimaliseer voor dyslexie’.
In alletwee de gevallen is dan alles op de app te zien in het andere lettertype.

Wat is anders?
De nieuwe letters hebben allemaal een wat dikkere onderkant en zijn wat anders gevormd, zodat bijvoorbeeld de p, de d en de b niet zo makkelijk door elkaar worden gehaald. Ook staan de letters wat verder uit elkaar. Verder zijn de hoofdletters en de punten dikker, om makkelijker te zien dat er een nieuwe zin begint.
Voor mensen die moeite hebben met lezen, maakt de NOS al het NOS Nieuws van de Week. Dat is een journaal in makkelijke taal dat wekelijks op YouTube wordt gezet. Dat journaal wordt inmiddels ook uitgezonden door een groeiend aantal regionale en lokale omroepen (zie dit artikel).

Feedback
De NOS-afdeling Digitale Media, die de techniek achter de app maakt, is nieuwsgierig naar de reacties. Wil je reageren? Dat kan door een mail te sturen naar reacties@nos.nl. Of door de NOS-app in de appstores van Android of Apple sterren te geven.


Er zijn twee manieren waarop je het speciale lettertype in de NOS-app kunt instellen. Klik hier en hier om te zien hoe dat moet.

Deel dit artikel