NOS Jaaroverzichten op een rij

NOS Jaaroverzichten op een rij

December is bij de NOS traditiegetrouw de maand van de jaaroverzichten. Het Journaal, Sport en het Jeugdjournaal blikken terug op 2016; er zijn uitzendingen over een specifiek thema – het koningshuis, degenen die ons het afgelopen jaar ontvielen – en over een bepaald evenement – de Olympische en de Paralympische Spelen. Nog één keer in beeld bij de NOS: het jaar 2016 in al zijn facetten.   

TERUGBLIKKEN MET KINDEREN
Het NOS Jeugdjournaal luidt de kerstvakantie in met een terugblik op 2016. Presentator Welmoed Sijtsma blikt samen met kinderen terug op de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zoals de Pokémon-rage, die razendsnel opkwam maar ook weer snel afzwakte. Kinderen uit Kijkduin zagen hun omgeving plotseling overspoeld worden door Pokémon Go-spelers.

In de Verenigde Staten is Donald Trump tot president gekozen. Wat vinden Nederlandse en Amerikaanse kinderen daarvan? Kinderen in Brussel kijken terug op de verschrikkelijke aanslagen van dit voorjaar in hun stad.

In de Nieuwsoverzichten worden per maand de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje gezet. Speciale aandacht is er voor kinderen die dit jaar in het nieuws zijn geweest om een bijzondere reden. Tot slot spreekt Welmoed met een ‘mystery guest’ voor wie 2016 een topjaar was.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Jeugdjournaal 2016
Zaterdag 24 december
18.50-19.21 uur, NPO Zapp

ORANJE JAAROVERZICHT: FINANCIËLE KWESTIES EN STAATSBEZOEKEN
2016 gaat voor de Oranjes de boeken in als het jaar van financiële kwesties en van drie staatsbezoeken. De financiën van het Koninklijk Huis haalden een paar keer het nieuws. Een vermeende, nog door prins Bernhard gesloten, belastingdeal bijvoorbeeld. Of de toekomstige uitkering aan kroonprinses Amalia. Een goede aanleiding om de uitgaven voor het koningshuis eens overzichtelijk op een rijtje te zeten.

Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland waren het afgelopen jaar de bestemmingen van een staatsbezoek. De NOS reisde met het koningspaar mee en dus keren in dit jaaroverzicht de hoogtepunten van die reizen nog eens terug. Daarnaast blikt presentator Astrid Kersseboom vanzelfsprekend terug op jaarlijkse ijkpunten als Koningsdag, de Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Prinsjesdag.

NOS in Beeld: Oranje Jaaroverzicht 2016
Zaterdag 24 december
19.44-20.20 uur, NPO 2

EERBETOON AAN DE OVERLEDENEN VAN 2016
In 2016 ontvielen ons enkele héél grote namen. Ware legendes als Johan Cruijff, Mohammed Ali, David Bowie, Jean ‘Toots’ Thielemans en Prince.

In de uitzending worden herinneringen opgehaald aan deze en andere beroemdheden, maar ook aan overledenen wier bekendheid omgekeerd evenredig is aan hun betekenis.Zoals de ontwerper van de bekendste aller boekenkasten: de Billy. Of de man die de eerste e-mail verzond. En de gitarist zonder wie Elvis Presley waarschijnlijk een muzikale truckchauffeur met slechts regionale bekendheid was gebleven.

Herman van der Zandt maakt er een niet-zwaarmoedig eerbetoon van.

NOS Uit het Leven 2016
Zaterdag 24 december
23.07-24.08 uur, NPO 1

PARALYMPICS SUCCESVOLLER DAN OOIT
Terugblik op de voor Nederland bijzonder succesvol verlopen Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse paralympiërs wonnen in september 62 medailles, waaronder zeventien van goud: goed voor een zevende plaats in het medailleklassement.

De uitzending, op muziek van componist Jeroen Rietbergen, begint met de aanloop naar de Paralympics, die werd getekend door geldgebrek en de bijbehorende organisatorische problemen. Ook de voorbereiding van de atleten (onder wie vanzelfsprekend Marlou ‘Blade Babe’ van Rhijn) komt aan de orde en natuurlijk de wedstrijden waarin het er voor hen op aankwam. Opmerkelijke momenten uit de dagelijkse talkshow van Herman van der Zandt worden evenmin vergeten.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Paralympische Spelen 2016
Maandag 26 december
18.10-18.52 uur, NPO 1

JAAROVERZICHT JOURNAAL: HET JAAR VAN DE TEGENSTEM
In 2016 lieten ontevreden burgers hun stem horen. In Nederland wees een meerderheid van de kiezers het Oekraïne-verdrag af, in Groot-Brittannië stemde een meerderheid voor het verlaten van de Europese Unie en in de Verenigde Staten kozen ze een president die zich afzet tegen het politieke establishment.

Verder neemt Annechien Steenhuizen de kijker mee terug naar de mislukte staatsgreep in Turkije en wat die teweeg heeft gebracht in Nederland. Ook het faillissement van V&D en de Olympische Spelen in Rio komen voorbij, net als de terroristische aanslagen in Brussel en Nice en de voortdurende burgeroorlog in Syrië. Daarnaast is er aandacht voor de politiek in 2016 en het weer van dit jaar.

De muziek achter de onderwerpen is opnieuw van de hand van het filmcomponistentrio Paraphrase.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Journaal 2016
Dinsdag 27 december
20.33-21.39 uur, NPO 1

NOS SPORT BLIKT TERUG OP 2016
De opmerkelijkste sportieve gebeurtenissen van 2016 komen in dit overzicht zowel chronologisch als thematisch aan de orde. Onder die thema’s zijn de spectaculaire prestaties van Max Verstappen op de Formule 1-circuits, het Oranje-loze EK Voetbal, het Nederlandse wielersucces (Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Wout Poels) waarnaar de fans zo snakten, het EK Atletiek in Amsterdam en het overlijden van de wereldwijd bekendste Nederlander aller tijden, Johan Cruijff.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Sport 2016
Zaterdag 31 december
19.03-19.54 uur, NPO 1

ACHT GOUDEN PLAKKEN VOOR TEAM NL OP OLYMPISCHE SPELEN RIO
Gedoodverfde winnaars als Epke Zonderland en Dafne Schippers deden niet wat vele nachtelijke kijkers van hen verwachtten: goud winnen. Epke landde tijdens de rekstokfinale met een smak plat op zijn buik en Dafne werd tweede op de 200 meter en vijfde op de 100 meter. Maar TeamNL ging na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro – de eerste in Zuid-Amerika – alsnog met negentien medailles (waarvan acht gouden) naar huis, waarmee het de elfde plaats innam op de medaillespiegel.

Alle Olympische hoogtepunten (maar ook de dieptepunten) passeren op Nieuwjaarsdag nog eenmaal de revue.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Olympische Spelen 2016
Zondag 1 januari
19.01-19.52 uur, NPO 1

Deel dit artikel