NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2015

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2015

Het meest eigenzinnige jaaroverzicht is misschien wel het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2015. Hierin is een grote rol weggelegd voor kinderen. Zij blikken terug op de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwsgebeurtenissen van afgelopen jaar. Presentator Siham Raijoul ontvangt in de speciaal aangeklede huiskamerstudio vier kinderen die in 2015 elk op een eigen manier in het nieuws zijn geweest. Verder twee grote reportages: een verslag over hoe kinderen in Parijs de stad hebben zien veranderen na de aanslagen én een portret van een Syrisch gezin dat met drie kinderen Syrië is ontvlucht.

Eén van de kinderen die te gast zijn in de studio, is de 13-jarige Gláucio. Niet eerder vertelde hij wat hem afgelopen jaar allemaal is overkomen, toen hij met zijn zus en zijn ouders werd opgepakt om uitgezet te worden naar Angola, het thuisland van zijn ouders. Ook Lerato is er, het meisje van 10 dat werd bestookt met belastingaangiftes. Lars (14 ) won een Emmy voor zijn hoofdrol in de film ‘Alles Mag’. De 13-jarige vlogster Joy heeft met Beautynezz een YouTube-kanaal met ruim 220.000 volgers en werd dit jaar verkozen tot Jongere van het Jaar.

Voor het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht reisden we af naar Parijs om met kinderen te praten over de impact van de twee aanslagen daar. “Parijs is veranderd. Het zal lang duren voor het hier weer is zoals het was”, zegt één van de kinderen hierover. Ze leiden ons rond door hun buurt, dichtbij de Bataclan-concertzaal en de voormalige redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo.

Hoe is het om alles wat je kent achter te laten en naar een totaal onbekende plek te vluchten? Daar vertellen Mohammad en Muheiddin over. De jongens vluchtten afgelopen zomer uit Syrië, met hun ouders en broer en zus. Nu wonen ze in een asielzoekerscentrum in Utrecht. Zij vertellen over de gevaarlijke reis die ze maakten en over hun dromen voor de toekomst. 

‘Parijs’ is ook één van de grote hits van 2015. Kenny B. brengt zijn nummer in de Jeugdjournaal-studio ten gehore, ondersteund door de 10-jarige tweeling Maaike en Suzanne op viool.

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2015
Zondag 27 december, 18.25-19.00 uur, NPO Zapp
Presentatie: Siham Raijoul

Deel dit artikel