Tijdens de NOS Jaarpresentatie op woensdag, 10 december, heeft algemeen directeur Jan de Jong bekendgemaakt welke afspraken er zijn met FOX over de eredivisie. Naar die afspraken loopt momenteel een onderzoek door het Commissariaat voor de Media. Dat gebeurt overigens op verzoek van SBS, dat vergeefs naar de eredivisierechten dong.
“Er circuleren allerlei wilde verhalen over geheimzinnige deals met FOX, maar die zijn er niet”, aldus De Jong. Om aan de speculaties een eind te maken en omdat de NOS als publieke omroep zo veel mogelijk openheid wil betrachten, maakte de NOS-directeur de drie afspraken bekend:
1) NOS en FOX mogen gebruikmaken van elkaars archiefmateriaal, tegen betaling van een normale vergoeding. De NOS heeft identieke afspraken met RTL, SBS en Sport1. Dat stelt partijen in staat hun journalistieke werk te verrichten.
2) De NOS kan werknemers van FOX uitnodigen in Studio Voetbal. Het gaat om bijvoorbeeld Kees Jansma, Jan van Halst en Kenneth Perez (allemaal oud-NOS’ers trouwens). De NOS is redactioneel verantwoordelijk en bepaalt dus óf zij worden uitgenodigd. De FOX-analisten worden net zo betaald als de andere analisten die wij uitnodigen.
3) Op zondagmiddag – wanneer de NOS aandacht besteedt aan de eredivisie – mag de NOS de al gespeelde wedstrijden laten zien. Als dat journalistiek relevant is, kan de NOS vooruitblikken op een wedstrijd van die middag. Eigenlijk zoals de NOS dat in het verleden ook al deed.
“Meer is er niet,” zei De Jong, “maar als het Commissariaat voor de Media vindt dat de afspraken niet door de beugel kunnen, dan passen we ze aan”.
De NOS is zeer voor openheid; wat dat betreft zijn we het volledig eens met Den Haag, zei De Jong. Maar soms wil de verkopende partij niet dat bekend wordt voor hoe veel hij iets heeft verkocht, uit concurrentieoverwegingen bijvoorbeeld, of om er de volgende keer geen last van te hebben. Zo is dat ook bij de eredivisie-overeenkomst. Dat is geen geheimzinnigheid, dat is vertrouwelijkheid en dat is toch echt iets heel anders, aldus De Jong, die daaraan toevoegde dat ook SBS niet uit de doeken wil doen hoe veel het heeft betaald voor de rechten op de UEFA Champions League.
VVD-Kamerlid Elias zei eerder dat de NOS 70 miljoen euro heeft betaald voor het eredivisie-contract. Daarover zei De Jong dat dat het werkelijke bedrag zeer dicht nadert. Hij zei erbij dat het bedrag dat de afgelopen twaalf tot vijftien jaar is betaald ongeveer gelijk is gebleven.
Dromen voor 2015
Door presentator Herman van der Zandt gevraagd naar zijn dromen voor 2015 zei De Jong dat hij hoopte dat een lang gekoesterde wens van de NOS komend jaar eindelijk in vervulling gaat: samen met de regionale omroepen komen tot een soort nationale nieuwszender. “Zo’n samenwerking bundelt alle journalistieke krachten, we zitten dan tot in de haarvaten van de samenleving, we kunnen nog efficiënter omgaan met publieke middelen en we kunnen bij groot nieuws sneller en beter de zender op”.
NOS Jaarpresentatie
Hoe zit het met die veelbesproken en geheimzinnige deals met FOX over de eredivisierechten? Hoe veel mensen bereikt de NOS eigenlijk? En teckel Messi: krijgen we die nog een keer te zien?
Een greep uit de onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens de eerste Jaarpresentatie van de NOS, vanmiddag in Hilversum. Bedoeld om terug te blikken op 2014 en vooruit te blikken op 2015. December is de maand van de jaaroverzichten, en daarin zal nog eens duidelijk worden dat 2014 een heel bijzonder jaar was. Met de ramp met vlucht MH17 en de impact daarvan op de Nederlandse samenleving. Met de opmars van Islamitische Staat en de ebola-uitbraak, maar ook met de uitzonderlijke prestaties van Nederlandse sporters. De registratie en het duiden van dat alles, op alle mogelijke platforms, deed een groot beroep op de professionaliteit van de NOS’ers.
In 2015 is het zeventig jaar geleden dat een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De NOS besteedt daar uitgebreid aandacht aan, met verhalen die nog niet zijn verteld.
Klik hier voor het volledige persdossier.