NOS Teletekst wordt 35 jaar

NOS Teletekst wordt 35 jaar

NOS Teletekst viert vandaag zijn 35ste verjaardag. Op 1 april 1980 was het nieuwe medium voor het eerst te zien op televisie. In de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam gaf wereldkampioen schaken Max Euwe die dag het startschot. Om de mogelijkheden van het nieuwe medium te demonstreren, speelde hij live op Teletekst een partijtje schaak tegen hoofdredacteur Wim Stokla van Teletekst. 

Hoe de totstandkoming van het nieuwe medium precies verliep, kunt u uitgebreid nalezen op de speciale geschiedenis-pagina van Teletekst.

Zo’n 2000 mensen hadden destijds een televisietoestel dat geschikt was voor Teletekst. Na een uur was de eerste uitzending alweer afgelopen. De uitzendtijden zijn het grootste verschil met nu, herinnert Teletekstredacteur van het eerste uur Ronald Swart zich: “In het begin waren de Teletekstpagina’s alleen maar overdag op te roepen. ‘s Nachts ging het signaal na het laatste televisieprogramma uit de lucht.”

In de loop der jaren groeide Teletekst uit tot een medium dat 24 uur per dag wordt bijgehouden. De komst van het internet heeft Swart nooit als een bedreiging voor het medium gezien: “De kracht van Teletekst is wat mij betreft de eenvoud. Op pagina 101 zie je heel snel het belangrijkste nieuws. Ik denk dat daarom zelfs heel veel mensen naar Teletekst kijken via de computer of op hun smartphone.”

Deel dit artikel