Olympische Spelen tot en met 2032 bij de NOS

Olympische Spelen tot en met 2032 bij de NOS

Het olympisch vuur brandt ook de komende jaren bij de NOS. Vandaag werd bekend dat de NOS de uitzendrechten heeft verkregen voor maar liefst vier toekomstige Olympische Spelen: de Winterspelen van 2026 en 2030 en de Zomerspelen van 2028 en 2032. De NOS heeft al een sublicentie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De uitzendrechten voor de NOS zijn onderdeel van de overeenkomst die het IOC (Internationaal Olympisch Comité) heeft gesloten met de EBU (European Broadcasting Union) en Warner Bros. Discovery over de uitzendrechten voor alle Olympische Spelen tussen 2026 en 2032.

Door de overeenkomst tussen het IOC en de EBU – het samenwerkingsverband tussen van Europese publieke omroepen – heeft de NOS vanaf 2026 het recht om meer dan 200 uur van de Olympische Spelen en meer dan 100 uur van de Olympische Winterspelen uit te zenden. Live op alle mogelijke platforms van de NPO en de NOS: televisie, radio, online en social media.

Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS: “Deze langetermijnovereenkomst tussen het IOC en de EBU is ontzettend goed nieuws voor het Nederlands publiek. In de huidige tijd, met steeds meer online aanbod én grote concurrentie voor sportrechten, is het namelijk geen vanzelfsprekendheid dat sport voor iedereen toegankelijk én vindbaar blijft. Bij de Europese publieke omroepen en dus ook bij de NPO, via de NOS”.

“De NOS is voor sport van A tot Z, letterlijk van Atletiek tot Zwemmen”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. De Olympische Spelen vormen daarvoor de basis. Met deze nieuwe overeenkomst blijft iedereen in Nederland de komende jaren verzekerd van ieder Olympisch sportmoment, iedere atleet en iedere medaille op alle mogelijke platforms..”  

Delphine Ernotte Cunci, President van de EBU zegt over de overeenkomst: “We zijn verheugd dat we de Olympische Spelen tot 2032 gratis voor het publiek hebben veiliggesteld . Deze deal toont de blijvende kracht en solidariteit van publieke media, waarbij EBU-leden samenkomen om de rechten te verwerven ten voordele van het publiek in heel Europa.”

Olympisch Spelen

De volgende Olympische Spelen worden gehouden in de zomer van 2024 in Parijs. In 2026 organiseert Milaan en Cortina d’Ampezzo (Italië) de Winterspelen. In 2028 is het de beurt aan Los Angeles (VS) om de Zomerspelen te organiseren, terwijl de stad voor de Winterspelen van 2030 nog moet worden verkozen. In 2032 zijn de 35e Olympische Spelen in het Australische Brisbane/Queensland. 

Zeven op de tien Nederlanders beleven Spelen bij de NOS

De Olympische Spelen zorgen voor een verbindend gevoel, niet alleen vanwege de Nederlandse prestaties, maar ook door het kijkgedrag. De vorige twee Spelen – Tokyo 2021 en Peking 2022 – hadden een bereik van meer dan 11 miljoen Nederlanders. Dat is meer dan 70 procent van de Nederlandse bevolking (boven de 13 jaar). Ook online wordt er volop meegekeken naar de prestaties van de atleten. De Spelen van Peking 2022 waren goed voor 19 miljoen livestream starts. 

Foto: ANP

Deel dit artikel