Onthullende doping-docu’s bij de NOS

Onthullende doping-docu’s bij de NOS

De NOS zendt vanavond twee ARD-documentaires uit die schokkende beschuldigingen bevatten over dopinggebruik tijdens voorgaande Olympische Spelen. De documentaires zijn gemaakt door onderzoeksjournalist Hajo Seppelt, die in 2014 met een reportage aan de basis stond van de ontmaskering van een omvangrijk dopingschandaal in Rusland. Beide documentaires volgen direct na NOS Nieuwsuur om 22.55 uur op NPO 2. 

In Olympisch bedrog: waar het IOC het liet liggen wordt beweerd dat de Russische president Vladimir Poetin op de hoogte was van het grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sport. Ook was er volgens de makers al voor de Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012 sprake van een grootschalig dopingprogramma in Rusland. 

In het vervolg Olympisch bedrog: niet alleen de Russen, wordt aangetoond dat de flesjes die worden gebruikt bij de dopingtesten nog steeds gemanipuleerd kunnen worden.

In 2014 zorgde de ARD-documentaire Geheimsache Doping, wie Rusland seine Sieger macht voor een golf van verontwaardiging in de sportwereld. Documentairemaker Hajo Seppelt toonde aan dat Rusland op systematische wijze sporters massaal aanspoorde om doping te gebruiken. Nu, vier jaar later en vlak voor de Olympische Winterspelen, komt Seppelt met twee nieuwe documentaires. 

Olympisch bedrog: waar het IOC het liet liggen 
&
Olympisch bedrog: niet alleen de Russen
Maandag 29 januari, 22.55 – 23.50 uur, NPO 2

 

Deel dit artikel