Onthulling Holocaust Namenmonument live bij NOS

Onthulling Holocaust Namenmonument live bij NOS

Koning Willem-Alexander onthult zondag 19 september in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument, het eerste monument in Nederland waarop de namen staan van alle ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De NOS zendt de ceremonie rechtstreeks uit op NPO 1. Het programma wordt gepresenteerd door Winfried Baijens. Op NOS.nl komt een online special te staan over het namenmonument.

De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van Holocaust-slachtoffers. Sommigen zien de namen van hun familieleden voor het eerst. Onder de aanwezigen zijn ook hoogwaardigheidsbekleders en initiatiefnemers van het monument. Er zijn toespraken van premier Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam, voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité en de ontwerper van het monument: de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden. Hij ziet het monument voor de eerste keer na de voltooiing.

Winfried Baijens praat met gasten, onder wie Jeroen Krabbé, die ceremoniemeester is bij de onthulling. Zijn grootvader is in Auschwitz vermoord. En met auteur en kunsthistoricus Wim de Wagt, die een boek schreef over de lange weg die aan de bouw van het monument voorafging en over de na-oorlogse herdenkingscultuur in Nederland. In de uitzending ook een reportage over kinderen van basisschool de Kersenboom in Diemen, die een groot bedrag ophaalden met een sponsorloop en zo heel veel namen konden adopteren. Zij mogen daarom als eerste schoolklas het monument zien en het bijbehorende educatieve programma volgen. 

Het monument staat langs het begin van de Weesperstraat, deel van wat ooit – voor de Tweede Wereldoorlog – de drukke Amsterdamse Jodenbuurt was. Van bovenaf bestaat het monument uit vier Hebreeuwse letters die samen ‘in herinnering aan’ betekenen. Vanaf straatniveau loopt de bezoeker een labyrint van gangen in, met aan weerszijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de bakstenen staat de naam, geboortedatum en leeftijd van overlijden van een van de 102.000 Joodse en 220 Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust.

ONLINE
Meteen na de opening van het Nationaal Holocaust Namenmonument op 19 september brengt de NOS op nos.nl en in de app een bijzondere online special, waarin de bezoeker in 360 graden door het monument kan bewegen. Twintig aangrijpende verhalen achter de namen van slachtoffers worden uitgelicht in tekst en beeld.

NOS Onthulling Holocaust Namenmonument
Zondag 19 september, 13.30-15.15 uur, NPO 1 en wereldwijd via BVN

Foto: holocaustnamenmonument.nl

Deel dit artikel