Opening Slavernijtentoonstelling Rijksmuseum

Opening Slavernijtentoonstelling Rijksmuseum

De NOS besteedt met twee programma’s aandacht aan de opening van de eerste overzichtstentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in het Rijksmuseum. Koning Willem Alexander geeft het startsein voor een opening in fases. Vanaf 18 mei is de tentoonstelling online te zien. De komende weken is er een speciale openstelling voor scholieren en later volgt het algemene publiek.
De middaguitzending bestaat grotendeels uit een rechtstreeks verslag van de opening door de koning; ‘s avonds zijn daarvan de hoogtepunten te zien, aangevuld met de verhalen achter de tentoonstelling in reportages en interviews. Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Herman van der Zandt. 

De tentoonstelling in het Rijksmuseum geeft een beeld van 250 jaar slavernijgeschiedenis door de ogen van tien mensen die daarbij betrokken waren. Verhalen van onder meer tot slaaf gemaakten, mensen die verzet pleegden, plantagehouders en regenten. Aan de hand van die waargebeurde verhalen komen de trans-Atlantische slavernij (Suriname, het Caribisch gebied en Brazilië) en de slavernij in Azië en Zuid-Afrika tot leven. 

De middaguitzending bestaat uit een rechtstreeks verslag, waarbij meegekeken wordt met de rondleiding die de koning krijgt. Herman van der Zandt spreekt onder meer met de betrokken conservatoren. Er is onder meer aandacht voor de opbouw en aanpak van de tentoonstelling en voor de achtergronden bij de tentoongestelde (kunst)objecten, zoals schilderijen en archiefstukken, maar ook gebruiksvoorwerpen. 

’s Avonds wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van de openingsceremonie en zijn er gesprekken met Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits en hoofd geschiedenis van het museum, Valika Smeulders. In reportages worden de verhalen verteld achter enkele bijzondere objecten, die deels speciaal voor deze tentoonstelling uit binnen- en buitenland in bruikleen zijn gegeven. 

NOS Opening Slavernijtentoonstelling
Dinsdag 18 mei 
15.55-16.50 uur, NPO 1
22.35-23.25 uur, NPO 2


Afbeelding: Slaafgemaakte mannen werken op het land, anoniem, ca. 1850 (aquarel collectie Rijksmuseum)

Deel dit artikel