Portret Gerard Kemkers: ‘Van zwabbervoet tot succestrainer’

Portret Gerard Kemkers: ‘Van zwabbervoet tot succestrainer’

In NOS Studio Sport van zondag 8 maart wordt Gerard Kemkers geportretteerd. In zijn tweede huis in Zuid-Tirol vertelt de ex-schaatser en voormalige schaatscoach aan Mart Smeets over zijn leven dat van toevalligheden aan elkaar leek te hangen. ‘Van zwabbervoet tot succescoach’ is de afspiegeling van een kort schaatsbestaan en zijn daaropvolgende zeer succesvolle carrière als coach. Het half uur durende portret staat rond de klok van 14.00 uur geprogrammeerd in NOS Studio Sport op NPO 1.

Kemkers won ooit brons (Calgary 1988, op de 5000 meter) en maakte toen naam door op de tien kilometer te vallen, weer op te staan, door te rijden en toch… vijfde te worden. Na die wedstrijd reed hij nooit meer een goede race en kreeg zijn ‘zwabbervoet’ bekendheid in de Nederlandse sportwereld. Kemkers zocht vervolgens rust en vond die in Noord-Italië, vlakbij de grens met Oostenrijk. Hij leerde daar Elke Felicetti kennen, met wie hij nog altijd samen is en twee kinderen heeft.

Kemkers bezocht de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) van Amsterdam en werd gymnastiekleraar. Zijn eerste serieuze baan als coach vond hij in Milwaukee, in de Verenigde Staten. Hij werd coach van Team USA. Na onverwacht groot succes met zijn pupillen in Nagano – Chris Witty, Jennifer Rodriguez, KC Boutiette – waren er kansen te over in Nederland. Eerst werd Kemkers coach van Jong Oranje en later wachtte hem een lang en zeer succesvol avontuur bij TVM. Hij ‘bracht’ kampioenen als Jochem Uytdehaage, Renate Groeneveld, Paulien van Deutekom, Carl Verheyen, Andrea Nuyt, Jan Smeekens, Erben Wennemars, Sven Kramer en Ireen Wüst naar de top. Tweemaal verkoos de Nederlandse sportwereld hem tot Coach van het Jaar en na Sotsji kreeg hij een lintje uit handen van koning Willem-Alexander.

Na veertien jaar een grote sponsor te zijn geweest in de internationale schaatswereld stopte TVM aan het einde van het seizoen 2013-2014. De sportmensen moesten elders onderdak vinden en Kemkers verdween uit beeld. Eind 2014 werd bekendgemaakt dat hij was gevraagd door FC Groningen om zijn expertise binnen de topsport in dienst te stellen van deze betaald voetbalorganisatie.

De NOS zendt dit portret uit in de middag van zondag 8 maart, de verjaardag van Gerard Kemkers. ‘s Avonds worden beelden vertoond van de WK allround schaatsen uit Calgary, uitgerekend de plaats waar Kemkers zijn Olympische medaille won en de val maakte die het einde van zijn loopbaan als schaatser inluidde.

NOS Studio Sport
Zondag 8 maart
±14.00-14.30 uur (NPO 1)

Deel dit artikel