Prinses Amalia maakt kennis met Nederlandse Cariben

Prinses Amalia maakt kennis met Nederlandse Cariben

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima én prinses Amalia gaan eind deze maand naar het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor Amalia is het een kennismaking met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en met de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Voor de NOS is het aanleiding voor een rechtstreeks programma, waarin niet alleen wordt teruggeblikt op het bezoek, maar waarin ook uitgebreid aandacht is voor thema’s die op de eilanden belangrijk zijn.

De uitzending komt op vrijdag 10 februari rechtstreeks vanuit Rotterdam. Presentator Simone Weimans praat aan de hand van reportages vanaf de eilanden door met Caribische Nederlanders en andere gasten. Het gaat over het koninklijk bezoek zelf en over historische onderwerpen zoals het slavernijverleden. Ook actuele thema’s komen aan de orde, zoals de gevolgen van de klimaatverandering, de ‘braindrain’ die het gebied parten speelt, de economische situatie en de relatie van de eilanden met Nederland.

Met het bezoek treedt Amalia in de voetsporen van haar vader en grootmoeder, die als jongvolwassenen ook uitgebreid kennis maakten met wat toen nog de Nederlandse Antillen heette. Via de uitzending – door de gesprekken met gasten en als het ware door de ogen van Amalia – leert ook de kijker die gebieden beter kennen.

NOS Amalia en de Nederlandse Cariben
Vrijdag 10 februari, 20.30-21.21 uur, NPO 2
Zaterdag 11 februari, 19.10-20.01, BVN


Foto: ANP

Deel dit artikel