Restauratie Gouden Koets op de voet gevolgd

Restauratie Gouden Koets op de voet gevolgd

Na Prinsjesdag 2015 begon een ingrijpende restauratie van de Gouden Koets. Sindsdien is het rijtuig tot op het kleinste detail bekeken en daar waar nodig onder handen genomen. Die restauratie is nu afgerond. Aan de vooravond van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum waarin de Gouden Koets centraal staat, zendt de NOS een documentaire uit waarin de ingewikkelde operatie op de voet wordt gevolgd. 

Centraal in de uitzending staan de dilemma’s waarvoor de restauratoren zich gesteld zagen. De Gouden Koets is een kunstobject met historische waarde, maar moet ook veilig ‘vervoermiddel’ zijn op hoogtijdagen voor het Koninklijk Huis. Welke dilemma’s levert dat op tijdens het restauratieproces? Een ander thema is de discussie over het paneel ‘Hulde der Koloniën’, dat een groot deel van de linkerzijde van het rijtuig beslaat. De afgelopen jaren gaan stemmen op die ervoor pleiten de Gouden Koets vanwege dat paneel niet meer in te zetten voor Prinsjesdag en andere grote koninklijke gebeurtenissen.

Cadeau voor koningin Wilhelmina 
De Gouden Koets was een cadeau van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina, ter gelegenheid van haar troonsbestijging in 1898. Sinds 1903 laat het staatshoofd zich er op Prinsjesdag mee naar de Ridderzaal rijden. Daarvoor werd steevast de Glazen Koets gebruikt, die met dat doel ook weer tijdens de restauratie van stal is gehaald. Van 18 juni tot en met februari volgend jaar staat de Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Of de koets daarna weer voor Prinsjesdag zal worden ingezet, is nog ongewis.

NOS De Gouden Koets
Woensdag 16 juni, 20.30-21.10 uur, NPO 2

Foto: ANP

Deel dit artikel