Staatsbezoek koningspaar aan Zweden

Staatsbezoek koningspaar aan Zweden

Van 11 tot en met 13 oktober brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Zweden. Een land dat onlangs in het nieuws kwam door bendegeweld, een verkiezingsuitslag waar voor het eerst in de recente geschiedenis een rechts blok won en door het aanstaande lidmaatschap van de NAVO. Op de laatste dag van het staatsbezoek brengt de NOS de hoogtepunten in beeld op NPO 2. Malou Petter presenteert het programma, spreekt met gasten en doet verslag.

Nederland en Zweden hebben al goede betrekkingen sinds de zeventiende eeuw. Een voorbeeld is het Zweedse oorlogsschip de Vasa, dat in opdracht van de toenmalige Zweedse koning door een Nederlandse scheepstimmerman werd ontworpen en gebouwd. Maar in 1628, op z’n eerste proefvaart en nog in de haven, zonk het schip door een windvlaag. Het werd in de 20ste eeuw geborgen en is nu het best geconserveerde 16e eeuwse schip ter wereld. Het bezoek aan het Vasamuseum is een van de vele activiteiten van het koningspaar in Zweden.

Belangrijke thema’s dit staatsbezoek zijn onder andere duurzaamheid en de energietransitie. Zo gaat het koningspaar in Stockholm langs bij een van de grootste energiebedrijven van Scandinavië en bij een science park in Gotenburg. Ook staat een vaartocht met een elektrische draagvleugelboot op het programma. Daarnaast zijn er de traditionele onderdelen, zoals de ceremoniële ontvangst bij het Koninklijk Paleis door koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia, het staatsbanket met toespraken door beide staatshoofden en ontmoetingen met hoogwaardigheidsbekleders en de Nederlandse gemeenschap in het land.

In de uitzending is ook aandacht voor de goede relatie tussen beide vorstenhuizen. En voor het verschil in functioneren: anders dan in Nederland maakt de Zweedse koning geen deel uit van de regering en is zijn rol alleen ceremonieel van aard. Wat voor effect heeft dat op zijn populariteit?

NOS Koningspaar in Zweden
Donderdag 13 oktober, 19.28-19.50 uur, NPO 2

Foto: ANP

Deel dit artikel