Staatsbezoek aan Duitsland op NPO 2

Staatsbezoek aan Duitsland op NPO 2

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag begonnen aan hun eerste staatsbezoek na corona: aan ons belangrijkste buurland en onze grootste handelspartner, Duitsland. Het staatsbezoek duurt drie dagen en de NOS maakt er een uitgebreid verslag van. De presentatie van het programma is in handen van Astrid Kersseboom. 

Het staatsbezoek vormt de afronding van een hele serie bezoeken die het koningspaar sinds 2013 aflegde aan de Duitse deelstaten. Opvallend daarbij was hoe populair het Oranjehuis, en vooral koningin Máxima, is bij de Duitsers. Astrid Kersseboom praat uitgebreid over het waarom met de Duitse journaliste, royalty expert en gravin, Leontine von Schmettow. 

De NOS volgt de koning en koningin bij hun ontmoetingen met onder anderen Angela Merkel, die bezig is aan haar laatste maanden als bondskanselier, en bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Samen met hem ontmoet de koning jongeren in het Anne Frank Zentrum in Berlijn, een partnerorganisatie van het Anne Frank Huis in Amsterdam. Ook worden koning en koningin in tentoonstellingsgebouw Gropius Bau rondgeleid door de bekende Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius. Zij vestigde zich twaalf jaar geleden met haar designstudio in Berlijn. In de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, houdt koning Willem-Alexander een toespraak. Verder is er in het programma aandacht voor vaste onderdelen als het staatsbanket en de bijbehorende speeches. Daarnaast is er een gesprek met NOS-correspondent Wouter Zwart over de nauwe economische betrekkingen en de onderlinge samenwerking, zoals tijdens de corona-pandemie, toen Nederlandse patiënten op Duitse IC’s verbleven. 

NOS Staatsbezoek Duitsland 
Donderdag 8 juli, 18.50-19.20 uur, NPO 2 

Foto: het koningspaar tijdens een van hun eerdere bezoeken aan Duitsland (ANP)

Deel dit artikel