‘Teevendeal’ van Nieuwsuur wint TV Beeld Beste Actuele Programma

‘Teevendeal’ van Nieuwsuur wint TV Beeld Beste Actuele Programma

Nieuwsuur (NOS/NTR) wint de Nederlandse televisievakprijs het TV Beeld voor Beste Actuele Programma met de berichtgeving over de ‘Teevendeal’. Volgens de jury was de Teevendeal de scoop van het jaar en wist de redactie in een zeer gedegen uitzending een uiterst ingewikkeld dossier begrijpelijk te maken. Verslaggever Bas Haan – die de zaak onderzocht – en hoofdredacteur Joost Oranje werden op de redactie verrast met dit nieuws door Frits Wester. De uitreiking van de TV Beelden is op maandag 7 maart.

Nieuwsuur onthulde details over een deal met topcrimineel Cees H. die toenmalig Officier van Justitie Fred Teeven sloot. De berichtgeving leidde afgelopen jaar tot grote politieke commotie in de Kamer waar men het exacte bedrag wilde weten wat met de deal was gemoeid.

Joost Oranje is blij met de prijs, vooral omdat het volgens hem het belang van onderzoeksjournalistiek laat zien: “De Nieuwsuur-reportages toonden pijnlijk duidelijk aan hoe het ministerie van Justitie zaken probeerde te verdoezelen. Dit is precies waar goede journalistiek voor moet staan: zichtbaar maken wat verborgen moest blijven”.

Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan wist het juiste bedrag te achterhalen. Bovendien legde hij de hand op een klokkenluidersbrief die naar de Tweede Kamervoorzitter zou zijn gestuurd. Uiteindelijk leidde de berichtgeving van Nieuwsuur tot het aftreden van zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven en ook Kamervoorzitter Van Miltenburg. Bas Haan werd eerder dit jaar nog door journalistiek vakblad Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar 2015 voor zijn primeurs over de Teevendeal.

Deel dit artikel