Toetreding prinses Amalia tot Raad van State live op NPO 1

Toetreding prinses Amalia tot Raad van State live op NPO 1

Een dag na haar achttiende verjaardag wordt prinses Amalia aangesteld als lid van de Raad van State. De NOS doet rechtstreeks verslag van deze zogeheten ‘binnengeleiding’, de eerste staatsrechtelijke activiteit van ons toekomstige staatshoofd. Het programma wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Te gast is Koninklijk Huis-verslaggever Albert Bos.

De buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Het hoogtepunt is de toespraak van de prinses zelf. Daarnaast spreken koning Willem Alexander, die voorzitter is van de Raad van State, en vice-president Thom de Graaf de aanwezigen toe. Eén van die toehoorders is koningin Máxima, zelf ook lid van de raad. Voorafgaand aan de ceremonie wordt een beeld geschetst van de prinses en is een terugblik te zien op de intrede van onder anderen haar vader en grootmoeder. Verder geeft Thom de Graaf uitleg over de taken van de Raad van State.

De Grondwet bepaalt dat de Prinses van Oranje vanaf haar achttiende verjaardag automatisch zitting heeft in de Raad van State. Het lidmaatschap geldt als een belangrijke voorbereiding op haar rol als staatshoofd. De Raad is onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement op het gebied van wetgeving en bestuur. Daarnaast is ze de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. De Raad telt zeventig leden.

NOS Amalia 18
Woensdag 8 december, 13.40-14.45 uur, NPO 1

Deel dit artikel