Tweede Veteranendag in coronatijd

Tweede Veteranendag in coronatijd

Rechtstreeks verslag van Veteranendag, dat vanwege de coronabeperkingen opnieuw plaatsvindt zonder Nationaal Defilé. In plaats daarvan is er een speciaal programma in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Bijleveld van Defensie zijn daarbij aanwezig. De uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

Met filmpjes, toespraken door premier Rutte en minister Bijleveld en met muziek van Claudia de Breij, Snelle en Stef Bos worden de ruim 111.000 Nederlandse militairen geëerd die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede.

Voorafgaand aan de ceremonie wordt in reportages aandacht besteed aan de vraag hoe veteranen met soms heel heftige trauma’s inhoud geven aan hun leven na hun uitzending. Daarnaast praat Astrid Kersseboom met militair historicus Christ Klep over de Afghanistan-missie. De aankondiging van president Biden dat de Amerikaanse troepen voor 11 september uit dat land worden teruggetrokken, betekent na 19 jaar ook het einde voor de Nederlandse militaire aanwezigheid daar.

NOS Veteranendag
Zaterdag 26 juni, 12.35-14.00 uur, NPO 2

Foto: Veteranendag 2019 (ANP)

Deel dit artikel