Twintig jaar NOS Radio 1 Journaal

Twintig jaar NOS Radio 1 Journaal

Vandaag is een bijzondere dag voor het NOS Radio 1 Journaal. Het twintigjarig bestaan van het nieuwsprogramma wordt gevierd met een jubileumuitzending, gepresenteerd door de stemmen van toen en nu.

Op 1 september 1995 klinkt voor het eerst de begintune van het Radio 1 Journaal uit de luidsprekers. Horizontaal geprogrammeerde nieuwsradio bij de NOS, om de luisteraar op vaste tijden bij te praten. Met vaste presentatoren en een redactie die was gerekruteerd uit de verschillende omroepen, die tot dan allemaal een eigen actualiteitenrubriek op de radio verzorgden. Maar de geboorte van het nieuwe programma verliep niet zonder slag of stoot, vertelt Ab Visscher, een van de twee eerste redactiechefs en zelf afkomstig van de AVRO.

Stroomversnelling
“Er werd al langer gepraat over een zenderredactie, vooral door de AVRO, de KRO en de NCRV. Maar toen er verhalen doorsijpelden dat omroepen aan een gezamenlijk nieuwsprogramma op de radio werkten, nam de NOS het initiatief voor het Radio 1 Journaal en kwam de zaak in een stroomversnelling. “ Alles ging vervolgens heel snel, er werd een hoofdredacteur gezocht, dat werd Piet van Tellingen van de NCRV. Daarna kwamen er twee redactiechefs, Rudi Boon van de VPRO en ikzelf.”

In ijltempo werden er drie studio’s op de vijfde verdieping van het Mediacentrum ingericht. En in de tussentijd moesten er ook nog eindredacteuren en redacteuren geworven worden, zo’n 110 man bij elkaar. “Dat betekende 30 tot 35 sollicitatiegesprekken per week”, zegt Visscher. “En daar kwam veel omroeppolitiek bij kijken, want alle omroepen schoven mensen naar voren, soms ook kandidaten die we minder geschikt vonden.”

En toen was het al heel snel 1 september, herinnert Wolter Blom zich, die als eindredacteur met Visscher van de AVRO was meegekomen. “Niet alles liep bij de eerste uitzending op rolletjes. Ik werkte de avond tevoren aan de eerste ochtenduitzending, en ik weet nog goed dat we alles klaar hadden gezet, toen ons redactiesysteem Open Media crashte en de hele uitzending verdween. Daarna hebben we uit ons hoofd alles nog in Word-documentjes gezet, maar ik weet niet meer precies of het systeem weer werkte, toen Rob Trip ’s morgens de eerste uitzending presenteerde. Wat ik wel weet is dat René van der Veer regisseur was bij de eerste uitzending en flink uit zijn dak ging toen hij geen contact kon krijgen met correspondent Harald Doornbos die in Bosnië zat.”

“Alles opnieuw ontdekken”
Wat opviel, was dat de verschillen in cultuur tussen de redacteuren eigenlijk nooit tot problemen leidden, zegt Blom. “Je merkte heel goed dat mensen rekening hielden met elkaars achtergrond. En na een jaar of wat waren de scherpe kantjes er in de meeste gevallen wel af. Wat je ook merkte was dat we bij het Radio 1 Journaal ons wat anders gedroegen dan de andere collega’s. Bij ons was altijd geluid, er stonden altijd radio’s aan, er werd gevoetbald en we gooiden ook veel met dingen.”

“Waar het op neerkwam was dat je alles opnieuw moest ontdekken, omdat er in omroepland niets was wat op dit programma leek. En dat is wel aardig gelukt”, concludeert Blom.

Klik hier, hier en hier voor onder meer anekdotes en een greep uit de grootste nieuwsgebeurtenissen in 20 jaar NOS Radio 1 Journaal.

Deel dit artikel