Uitreiking Militaire Willems-Orde live op NPO 1

Uitreiking Militaire Willems-Orde live op NPO 1

Op dinsdag 15 maart krijgt het Korps Commandotroepen uit handen van koning Willem-Alexander de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uitgereikt: de Militaire Willems-Orde. De ceremonie wordt gehouden op het Binnenhof in Den Haag en is rechtstreeks te volgen bij de NOS.

Het Korps Commandotroepen, de ‘special forces’ van de Koninklijke Landmacht, krijgt de onderscheiding voor haar buitengewone inzet in Afghanistan. De uitreiking is een na-oorlogse primeur: sinds 1940 zijn alle uitgereikte onderscheidingen naar eenheden gegaan die beloond werden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog.

Naast het rechtstreekse verslag is in de uitzending een reportage te zien van Journaal-verslaggever Peter ter Velde, die meerdere keren verslag heeft gedaan vanuit Afghanistan toen de Nederlanders daar zaten. Op de thuisbasis van het korps, de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, praat Ter Velde met oud-commandant Van Wiggen van het korps en met enkele commando’s. De huidige commandant, Jelte Groen, spreekt na afloop van de ceremonie met presentator Astrid Kersseboom. Bij haar aan tafel zit ook militair historicus Christ Klep.

NOS Uitreiking Militaire Willems-Orde
Dinsdag 15 maart, 10.00-11.26 uur, NPO 1

Deel dit artikel