Uitzendingen 75 jaar Februaristaking

Uitzendingen 75 jaar Februaristaking

De NOS besteedt op 25 februari in twee rechtstreekse uitzendingen aandacht aan de herdenking van de Februaristaking. Het is dan 75 jaar geleden dat de Februaristaking uitbrak. De eerste uitzending is van 16.00 tot 17.50 uur op NPO 1. De tweede uitzending is van 20.30 tot 21.05 uur op NPO 2.

 

In de middaguitzending wordt rechtstreeks verslag gedaan van de herdenking bij de Dokwerker, inclusief toespraken van burgemeester Eberhard van der Laan en acteur Joost Prinsen. In de avonduitzending wordt niet alleen teruggeblikt, er zijn ook reportages over de activiteiten rond de herdenking. René Kok van het NIOD en onderzoeker en schrijver Annet Mooij zijn te gast.

Op 25 februari en 26 februari 1941 legden tienduizenden mensen het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging in Europa in Amsterdam. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat werd verspreid na twee razzia’s waarbij 427 joodse mannen werden opgepakt. Trams bleven staan. Winkels sloten de deuren. Gemeentelijke diensten, kantoren, scheepswerven, confectie-ateliers en metaalbedrijven lagen stil. Deze proteststaking breidde zich uit naar andere steden en is de geschiedenis in gegaan als de Februaristaking.Elk jaar is er een ceremonie bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

NOS 75 jaar na de Februaristaking

Donderdag 25 februari, 16.00-17.50 uur, NPO 1

Presentatie: Rob Trip

Donderdag 25 februari, 20.30-21.05 uur, NPO 2

Presentatie: Rob Trip

Deel dit artikel