Veel aandacht voor Paralympics

Veel aandacht voor Paralympics

Vlak na de Olympische Spelen worden in Rio de Janeiro ook de Paralympische Spelen gehouden. Van woensdag 7 tot en met zondag 18 september dit keer. Een evenement dat niet meer is weg te denken in een olympisch jaar. “Het is natuurlijk wel het op een na grootste sportevenement ter wereld”, zegt chef de mission André Cats (NOC*NSF).  

De NOS deed in het verleden al uitvoerig verslag van de Paralympics in Londen en Sotsji, en ook nu reist weer een flinke ploeg af naar Brazilië, zegt Paul Vloon, die de eindredactie van de paralympische programma’s verzorgt. “We zenden meer uit van het evenement dan de vorige keren. Zo is bijvoorbeeld de openingsceremonie voor het eerst live op televisie te zien.”

André Cats is blij met de toenemende aandacht voor de paralympiërs: “Ik relateer het aan de ontwikkeling, ik kijk niet hoeveel honderden uren het was bij het olympisch team en hoeveel we bij het paralympische team gaan zien. Ik kijk naar hoe het vier en acht jaar geleden was en hoe dat nu gaat. Ik vind dat een positieve ontwikkeling.”

De NOS gaat tijdens de Paralympics op televisie dagelijks twee programma’s maken. Op NPO 2 wordt van 19.20 tot 19.50 uur rechtstreeks vanuit Rio de Janeiro een magazine uitgezonden, waarin de sportieve gebeurtenissen van de dag op een rijtje worden gezet. Net als in de vorige edities zal Herman van der Zandt de presentatie op zich nemen. Hij heeft oud-rolstoelbasketballer Marc de Hond als sidekick. Om 7.40 uur wordt op NPO 1 een selectie uitgezonden van de hoogtepunten van de voorbije nacht. Dit overzicht wordt herhaald om 9.38 uur en 16.33 uur. Via nos.nl zijn vier livestreams beschikbaar. Vrijwel alle Nederlandse sporters die in actie komen, zijn daar live te zien, net als de slotceremonie. Op NPO Radio 1 is elke ochtend een paralympisch update in het NOS Radio 1 Journaal. ’s Avonds is dat in het programma Langs de Lijn en Omstreken (NOS/EO).

“De Paralympics zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bijzonder toernooi”, vertelt Vloon. “Intussen zijn bijna alle deelnemers fulltime met hun sport bezig, maar achter elke topsporter die meedoet, schuilt een bijzonder verhaal. Bijna altijd is het een bochtige weg die naar de uiteindelijke prestatie leidt, en dat geeft zo’n prestatie extra glans. Vergeleken met de Olympische Spelen zijn deze sporters bovendien veel makkelijker te benaderen. Voor hen is er maar eens in de vier jaar een toernooi waar ze zo in de spotlights staan.”

Wat zenden we uit?

Televisie

  • Als ‘opwarmer’ zenden we op woensdag 7 september op prime time (20.32-21.07 uur, NPO 2) de documentaire Marlou van Rhijn, Blade Babe uit, over de voorbereidingen van dé favoriet op de 100 en 200 meter. 
  • De openings- en de sluitingsceremonie zijn live te zien op NPO 2 (woensdag 7 september, 23.10-02.15 uur, respectievelijk de nacht van zondag 18 op maandag 19 september, 0.55-02.55 uur).
  • ’s Morgens op NPO 1 geeft Herman van der Zandt in NOS Paralympische Spelen een overzicht van vooral de Nederlandse prestaties tijdens de afgelopen Paralympische dag (07.40-07.56 uur, met herhalingen om 09.38-09.55 uur en 16.33-16.50 uur).
  • ’s Avonds (19.20-19.50 uur, NPO 2) heeft NOS Paralympische Spelen een meer magazine-achtig karakter. Vanuit Rio bespreekt Herman van der Zandt, geregeld gesecondeerd door oud-rolstoelbasketballer Marc de Hond, de paralympische actualiteit met medaillewinnaars en sporters die (net) tekortkwamen voor eremetaal, coaches en anderen. (Herhaling de volgende dag, 12.22-12.53 uur, NPO 1.)
  • Ook het NOS Sportjournaal en het NOS Journaal zullen aandacht besteden aan relevante paralympische prestaties.
  • Op woensdag 21 september worden de paralympische sporters in Den Haag gehuldigd. Een verslag daarvan is tussen 19.20 en 19.50 uur te zien op NPO 2. Herman van der Zandt presenteert.

Online

  • Op de speciale Paralympische site nos.nl/ps2016 en de NOS-app kan men naar hartenlust grasduinen in het laatste paralympische nieuws. Er is aandacht voor alle Nederlandse atleten en de liefhebber kan gedurende dertien uur per dag kiezen uit vier livestreams in HD-kwaliteit. Op de streams laten we, voorzover mogelijk, altijd de Nederlandse sporters in actie zien. Natuurlijk zijn ook de openings- en de sluitingsceremonie er rechtstreeks te zien.

NPO Radio 1

  • In het NOS Radio 1 Journaal rond 08.30 uur een overzicht van vooral de Nederlandse prestaties tijdens de afgelopen Paralympische dag.
  • In Langs de Lijn En Omstreken: vanaf ongeveer 22.45 uur praat Herman van der Zandt de luisteraar bij.

Teletekst

Op NOS Teletekst zijn voor de paralympische berichtgeving de pagina’s 857-880 ingeruimd.

Meer informatie over de Paralympische Spelen is te vinden in onze rubriek Veelgestelde vragen.

 

Deel dit artikel