Veteranendag 2022 als vanouds

Veteranendag 2022 als vanouds

Voor het eerst in drie jaar vindt er weer een Veteranendag plaats mét defilé. In de binnenstad van Den Haag worden met verschillende activiteiten de ruim 100.000 veteranen geëerd die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede. De NOS brengt de herdenking ’s middags rechtstreeks op televisie; ’s avonds volgt een uitgebreide terugblik. Mark Visser presenteert beide programma’s. Hij wordt terzijde gestaan door militair historicus Christ Klep. Te gast Is Elanor Boekholt-O’Sullivan, de eerste Nederlandse drie-sterrengeneraal.

Voorafgaand aan het defilé is er een bijeenkomst in De Koninklijke Schouwburg. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en minister van Defensie Kajsa Ollongren houdt minister-president Rutte er een toespraak. Ook is er een bijzondere ceremonie: op een speciaal gebouwd ponton op de Hofvijver krijgen achttien krijgsmachteenheden van de Koning een zogeheten vaandelopschrift voor hun inzet in Afghanistan. Die eenheden openen vervolgens het defilé dat wordt afgenomen door de Koning, minister van Defensie Ollongren en de Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim. Het defilé wordt rechtstreeks uitgezonden. Ook vertellen veteranen van de gedecoreerde Afghanistan-missies wat de decoraties voor hen betekenen en wat de verhalen erachter zijn.

’s Avonds volgt een uitgebreide terugblik op de gebeurtenissen van de dag. Ook wordt teruggekeken op de Invictus Games, het eerder dit jaar in Den Haag gehouden sportevenement voor veteranen die fysiek of psychisch gewond zijn geraakt. 

NOS Veteranendag 2022
Zaterdag 25 juni
13.00-14.30u, NPO 1
18.25-18.51u, NPO 2


Foto: de laatste Veteranendag met defilé was in 2019 (ANP)

Deel dit artikel