Veteranendag 2023 bij de NOS

Veteranendag 2023 bij de NOS

De negentiende Nederlandse Veteranendag is aanleiding voor drie uitzendingen bij de NOS: aan het begin van de middag is op NPO 1 het defilé door de Haagse binnenstad rechtstreeks te zien, voorafgegaan door een verslag van de gebeurtenissen eerder op de dag. Aan het einde van de middag komen de hoogtepunten op NPO 1 voorbij in een samenvattende uitzending. En het avondprogramma op NPO 2 komt rechtstreeks vanaf het Malieveld, waar de veteranen elkaar treffen na het defilé. In beide uitzendingen zijn reportages te zien. Presentator Mark Visser praat met militair historicus Christ Klep. Die geeft ook deskundig commentaar bij de verschillende onderdelen. Ook te gast is antropoloog en docent bij de Nederlandse Defensie Academie Tine Molendijk. Zij doet onderzoek naar het onderwerp ‘morele verwonding’ bij militairen. Daarvoor sprak ze tientallen veteranen over hun missies naar Srebrenica en Uruzgan.

Met Veteranendag eert Nederland de ruim 100.000 militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede. De dag begint met een bijeenkomst in De Koninklijke Schouwburg, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren. Op het Lange Voorhout krijgen enkele tientallen militairen een medaille, waarna het defilé door de binnenstad begint. Dat defilé is rechtstreeks te zien op NPO 1 en wordt afgenomen door koning Willem-Alexander, minister van Defensie Kajsa Ollongren en de Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim.

Alle hoogtepunten van Veteranendag komen aan het eind van de middag op NPO 1 nog eens voorbij in een samenvattende uitzending.

De avonduitzending op NPO 2 komt vanaf het Malieveld. Presentator praat er met onder anderen na met Tine Molendijk en er is muziek van veteraan en zanger Dennis Kroon. Daarnaast zijn de belangrijkste onderdelen van Veteranendag nog eens te zien, inclusief wat er later op de dag nog verder gebeurt op het Malieveld.

Reportage
Zowel overdag als ’s avonds is een reportage te zien rond Korea-veteraan Jaap Constandse. Tussen 1950 en 1953 was het Koreaans schiereiland het toneel van een grootschalig gewapend conflict tussen Noord- en Zuid-Korea dat aan zeker vier miljoen mensen het leven kostte. Het Noorden werd gesteund door de communistische Volksrepubliek China en de toenmalige Sovjet-Unie, terwijl het Zuiden steun kreeg van de Verenigde Naties. Ook Nederland leverde aan die VN-missie een bijdrage.

Constandse ging samen met een kleinzoon terug naar het land waar hij in 1952 vocht tegen China en de Sovjet-Unie. Hij zag er hoe goed het inmiddels met het land gaat en werd er met mede-veteranen warm ontvangen door de bevolking. Hij is 95 en op Veteranendag is hij in Den Haag aanwezig.

NOS Veteranendag 2023
Zaterdag 24 juni
12.45-14.30 uur, NPO 1 en om 13.00 uur wereldwijd via BVN
17.26-17.51 uur, NPO 1
22.07-22.33 uur, NPO 2


Foto: Veteranendag vorig jaar (ANP)

Deel dit artikel