Veteranendag 2024 bij de NOS

Veteranendag 2024 bij de NOS

Op zaterdag 29 juni wordt voor de twintigste keer de Nederlandse Veteranendag georganiseerd. Den Haag is dan opnieuw toneel van tal van activiteiten: de opening in de Koninklijke Schouwburg, de medaille-uitreiking op het Lange Voorhout, het nationaal defilé voor koning Willem-Alexander en tot slot muziek op het Malieveld. De NOS maakt overdag op NPO 1 een rechtstreekse uitzending, waarin het defilé centraal staat. Aan het begin van de avond komen op NPO 2 de hoogtepunten van de dag nog eens voorbij. Ook wordt teruggekeken naar de vorige negentien Veteranendagen. Beide programma’s worden gepresenteerd door Mark Visser. Militair historicus Christ Klep is de deskundige aan zijn zijde. Te gast is ook voormalig PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink, indertijd een van de drijvende krachten achter de aanname van de Veteranenwet.

Met Veteranendag eert Nederland de ruim 100.000 militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede. Het evenement trekt jaarlijks zo’n 90.000 bezoekers.

De start van de dag is in de Koninklijke Schouwburg, met toespraken van onder anderen koning Willem-Alexander en de minister-president. Daarna krijgen op het Lange Voorhout zeventig militairen die net terug zijn van hun missie een herinneringsmedaille opgespeld door minister-president Rutte, minister Ollongren van Defensie en anderen. Op de Kneuterdijk neemt koning Willem-Alexander het defilé af. Zo’n vierduizend veteranen doen daaraan mee, samen met militairen in actieve dienst. Het defilé start met een ‘fly past’ van achttien moderne en historische vliegtuigen. Aan de optocht wordt ook deelgenomen door oude legervoertuigen en tientallen muziekkorpsen. De dag eindigt op het Malieveld met muziekoptredens en allerlei activiteiten.

NOS Veteranendag 2024
Zaterdag 29 juni
12.30-14.16 uur, NPO 1 en om 13.00 uur wereldwijd via BVN
19.26-19.57 uur, NPO 2


Foto: ANP

Deel dit artikel