Winnaars Prix de Roef 2014

Winnaars Prix de Roef 2014

Deze week was het weer tijd voor de Prix de Roef, de interne NOS-prijs voor de beste buitenlandreportages van het afgelopen jaar. Vernoemd naar Vincent Roef, de in 2002 overleden chef van de buitenlandredactie. Traditioneel worden de prijzen in verschillende categorieën toegekend en uitgereikt tijdens de Correspondentendagen, door een jury die dit jaar wederom onder voorzitterschap stond van Ko Colijn, defensiespecialist van Instituut Clingendael.

 

In de categorie Online ging de prijs naar Frankrijk-correspondent Ron Linker, voor D-Day Retweeted. Een originele manier waarbij ‘live’ verslag wordt gedaan van de gebeurtenissen tijdens D-Day, nu zeventig jaar geleden. Een gecompliceerde operatie waarover je meer inzicht krijgt als je ze in een twitter-tijdbalk ziet.  

Buitenland-redacteur Wim Bunschoten werd in de categorie TV Buro onderscheiden voor zijn bijdrage over de verwoestingen die de orkaan Haian aanrichtte in de stad Tacloban op de Filipijnen. Uitgezonden op 9 november 2013 in het achtuurjournaal.  

De beste TV-reportage werd volgens de jury gemaakt door Lex Runderkamp. Met zijn vaste fixer Ali legde hij vast wat er over is gebleven van de Syrische stad Aleppo. Spookstad Aleppo is een zinderende reportage die toont hoezeer deze roemrijke oude stad is ontdaan van vrijwel al haar waardigheid en mensen, zegt de jury.  

Afrika-correspondent Koert Lindijer krijgt de prijs voor een reportage over een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan. Tienduizenden mensen zijn daarheen gevlucht vanwege de burgeroorlog in het land. Maar door de zware regen zijn de omstandigheden in het VN-kamp erbarmelijk.  

De jury van de Prix de Roef kende dit jaar ook een Oeuvre-prijs toe. Die gaat naar David Jan Godfroid en Gert Jan Dennekamp, voor hun berichtgeving over de Krim, Oost-Oekraïne en de ramp met vlucht MH17.

De Prix de Roef was dit jaar de laatste in deze vorm, kondigde Buitenland-chef Dick Jansen aan tijdens de uitreiking. Omdat de NOS is veranderd, en Online belangrijker is geworden, komt er een grote NOS-prijs, wel in dezelfde geest en met hetzelfde doel. De naam van Vincent Roef blijft waarschijnlijk voortbestaan in één van de subcategorieën.

 

Deel dit artikel