Speciale aandacht op NOS-socials over vrouwen in het verzet

Speciale aandacht op NOS-socials over vrouwen in het verzet


Vrouwen speelden een belangrijke rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun verzetsdaden zijn vaak onderbelicht gebleven in de geschiedenis, maar er zijn talloze verhalen van vrouwen die onderduikers hielpen, met wapens en voedselbonnen door het land fietsten, aanslagen beraamden of Joodse kinderen wegsmokkelden. Ze redden vele levens, en moesten dat soms zelf met de dood bekopen.
 

De NOS belicht een aantal van deze verzetsvrouwen op haar sociale media, onder de noemer Vrouwen in het Verzet. Doel: de Tweede Wereldoorlog en z’n betekenis voor onze gezamenlijke geschiedenis ook op nieuwe platforms tot leven brengen. 

Op de dag van Dodenherdenking, 4 mei, plaatst de NOS op Facebook, Instagram (IGTV), YouTube en ook op NOS.nl en de NOS-app een video waarin twee vrouwen centraal staan: Jacoba van Tongeren uit Amsterdam en Heleen Kuipers-Rietberg (schuilnaam: Tante Riek) uit Winterswijk. In deze online video vertelt presentator Malou Petter het verhaal van de twee vrouwen en hoe zij zich staande hielden in een door mannen gedomineerde verzetswereld.

Jacoba van Tongeren is de leider van Groep2000, deze Amsterdamse verzetsgroep helpt duizenden mensen aan onderduikadressen en voedselbonnen. Heleen Kuipers-Rietberg is een van de oprichters van de grootste verzetsorganisatie van Nederland. De bezetter pakt haar na verraad op. Heleen bezwijkt aan ziektes in het vrouwenkamp Ravensbrück.

Op 4 mei verschijnt op Pinterest een bord met de portretten van twintig verzetsvrouwen, met een korte omschrijving van hun illegale activiteiten. Het is de eerste keer dat de NOS iets op dit platform publiceert.

Ook op het Instagram-account @NOSTweedeWereldoorlog wordt aandacht besteed aan verzetsvrouwen. Van zaterdag 1 mei tot en met dinsdag 4 mei wordt daar elke dag een portret geplaatst van een verzetsvrouw, met een beschrijving van haar verzetswerk. 

Deel dit artikel