De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

David Jan Godfroid

NOS-correspondent te zijn in Moskou is een eer en een genoegen. Rusland doet ertoe. Dat is de afgelopen tijd wel duidelijk geworden. Het correspondentschap in deze regio is voor mij de kroon op een journalistieke carrière die in 1985 begon, op de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Die loopbaan heeft me langs allerlei uithoeken van het vak geleid. Ik was rechtbankverslaggever en provinciaal correspondent van het Agrarisch Dagblad, ik werkte negen jaar voor het Algemeen Nederlands Persbureau en ik schreef een boek over mensensmokkel.

Steeds op pad in de grote buitenwereld die vaak boos, maar vaak ook uiterst aangenaam is

Na een journalistieke kronkelweg van veertien jaar vertrok ik naar het buitenland. Naar de Balkan om precies te zijn, waar in maart 1999 de Kosovo-oorlog was uitgebroken.

Wat volgde was een soort pingpong-correspondentschap tussen Belgrado en Moskou. Zonder vooropgezet plan, maar omdat het zo uitkwam. Niet achter een bureau, maar steeds op pad in de grote buitenwereld die vaak boos, maar vaak ook uiterst aangenaam is.

Het correspondentschap is het mooiste vak in de wereld.

*