Matthijs Weststrate

Verslaggever NOS Sport
"Zes minuten kippenvel die ik nooit zal vergeten... "

Mijn sport-journalistieke leven stamt uit begin jaren 90. Als veertienjarig gupje rolde ik voor de Lokale Omroep Bussum mijn reporterphone-snoer al uit vanuit de bestuurskamer naar het hoofdveld van voetbalvereniging SDO. Toen al onder de rook van het Media Park in Hilversum dus.

Na omzwervingen langs een lokaal tv-station in Twente en de sportredactie van dagblad De Stentor in Zwolle volgde ik in die laatste stad uiteindelijk de opleiding Journalistiek.

Bij NOS Sport kon ik als stagiair aan de slag. Een jaar lang digitaal stalken resulteerde vervolgens in een vast fulltime dienstverband als beeldredacteur. Tien jaar later kwam mijn droomkans voorbij: er was plek voor een sportverslaggever. Daar ging ik vol voor. En met succes.

Nu mag ik met mijn neus bovenop topsport zitten. Mensen die hun leven, ziel en zaligheid inzetten om hun sportieve droom te verwezenlijken. Dat is fascinerend, boeiend en genieten.

Wat me tot nu toe het meest is bijgebleven is de ontmoeting met oud-judoka en tweevoudig Olympisch kampioen Wim Ruska. Verworden tot een broze man op leeftijd, maar met nog steeds de glinstering in de ogen van een olympisch kampioen. Het was – eind 2011 – mijn allereerste item als verslaggever. Zes minuten kippenvel die ik nooit zal vergeten...