De NOS is de grootste journalistieke organisatie van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

Léon Haan

Als voormalig topatleet ben ik in 1999 binnengehaald als atletiekcommentator en –verslaggever, als tweede man achter Theo Reitsma. Mijn opleiding Journalistiek en praktijkervaring als topsporter hebben daarbij een doorslaggevende rol gespeeld. Sinds 2002 doe ik als eerste atletiekcommentator verslag van alle grote (inter)nationale atletiekevenementen, op de baan en op de weg.

In de afgelopen vijftien jaren heb ik vele bijzondere atletiekmomenten mogen becommentariëren. Toch blijf ik onverminderd enthousiast, omdat sportieve emoties en ontladingen bijzondere belevenissen zijn en de topsportomgeving inspirerend is en blijft.

Usain Bolt kijkt om, maakt er een show van: 9,68! Dit is fenomenaal!

Wat dat betreft beschouw ik het becommentariëren van het wereldrecord van Usain Bolt op de 100 meter tijdens de Olympische Spelen van 2008 ("Usain Bolt kijkt om, maakt er een show van: 9,68! Dit is fenomenaal!!") als een hoogtepuntje in mijn werk. Waarom? Omdat een uitzonderlijke sportprestatie en de daaropvolgende ontlading leidden tot een huiveringwekkend mooie publieksreactie.

Bij NOS Studio Sport maak ik verder bijvoorbeeld algemene tv-items en achtergrondreportages in binnen- en buitenland over de supersterren in de atletiek. Dit creatieve proces vind ik prettig. Eens in de vier jaar geef ik bovendien commentaar bij het biatlon (en langlaufen óf de Noordse Combinatie) tijdens de Olympische Winterspelen.

*