Marieke de Vries
Correspondent Verenigde StatenIn mijn basisschooltijd kregen mijn ouders al een bezoekje van een leerkracht die zei: “waar er op het schoolplein ook maar iets aan de hand is, Marieke is er altijd bij. Ze heeft er dan meestal zelf niets mee te maken, maar weet altijd precies wat er gebeurd is.” Dat is altijd in me blijven zitten; het vooraan willen staan en precies weten wat er aan de hand is en er verslag van doen. De waarheid willen vinden en niet loslaten.
De eerste acht jaar bij de NOS heb ik dat kunnen doen in de binnenlandse verslaggeverij. Niet lang na de moord op Fortuyn was het mogelijk de overstap te maken van SBS naar de NOS. Vrij uitzonderlijk omdat dat twee werelden waren die daarvoor niet dicht bij elkaar stonden. Ik mocht bij de NOS juist het nieuws dichter bij de mensen brengen, daar werd ik voor aangetrokken. Daarbij werd ik ook gevraagd Koninklijk Huis-verslaggever te worden. Vlak na de tragische gebeurtenis rond prins Friso kreeg ik, na zeven jaar koninklijk huis-verslaggeving, de kans naar China te gaan.
Zeven jaar lang heb ik geprobeerd China dichterbij te brengen, het land dat een steeds grotere invloed op ons leven gaat krijgen. De vraag is niet of China zich ooit aan ons zal aanpassen maar of en hoe wij ons aan de invloed van de Chinezen zullen of kunnen aanpassen.
In 2019 kon ik de overstap maken van de opkomende wereldmacht China naar de gevestigde wereldmacht Amerika. Het land waar ik al vaak rondreisde en heb gewerkt, onder meer tijdens eerdere presidentsverkiezingen van George W. Bush in 2000 en later bij John McCain in 2008, toen Obama won. Met de verkiezing van Trump is er in de VS een nieuwe dynamiek ontstaan, waardoor de verschillen onder de bevolking nog meer aan de oppervlakte zijn gekomen. Door mensen uit verschillende lagen van de bevolking aan het woord te laten en in beeld te brengen hoop ik de komende jaren een gezicht te geven aan al die verschillende opvattingen over waar Amerika voor staat, wie het er voor het zeggen heeft en welke kant het op gaat.